Για απόφαση σοκ και για εξέλιξη που δεν έχει προηγούμενο κάνουν λόγο τα περισσότερα ευρωπαϊκά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφερόμενα στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις από το Eurogroup.

«Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters, τονίζοντας πως το «χαράτσι» στις κυπριακές καταθέσεις είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ του πρακτορείου αναφέρει ότι μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο.

«Σοκ στην Κύπρο – οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης», τονίζει το BBC.

«Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν», αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, ενώ η η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «μίνι έφοδο στις τράπεζες της Κύπρου».

Η γαλλική Le Monde κάνει λογοπαίγνια υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι Κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)».

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις της είναι μεγαλύτερες από την πραγματική της οικονομία επισημαίνει το CNN, ενώ η El Pais αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση».

Με αυτόν τον τρόπο «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτω των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ», υπογραμμίζει η El Pais στην ιστοσελίδα της.

Facebook Comments