Αναμένεται διάγγελμα Αναστασιάδη
Αναμένεται διάγγελμα Αναστασιάδη
Η επιλογή που αντιμετώπιζε η Κύπρος ήταν μεταξύ «του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας ή του σεναρίου μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε ο πρόεδρος, κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή του δήλωση για την απόφαση του Eurogroup οι αποταμιευτές να πληρώνουν έως και 10% των καταθέσεων ως προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε επίσης ότι η άρνηση της διάσωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.
Το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου, και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.
«Τα διλήμματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο κ. Μάριος Καρογιάν, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, μικρού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα», συμπλήρωσε χωρίς να απαντήσει πως θα ψηφίσει το κόμμα του την Κυριακή.
Το ΑΚΕΛ θεωρείται αδύνατο να υπερψηφίσει, ενώ η ΕΔΕΚ αποκάλεσε «παράλογη» την όπως ανέφερε, απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο είμαστε εναντίον», δήλωσε ο κ. Άδωνις Γιάγκου του Κόμματος των Πρασίνων, του μικρότερου σχηματισμού στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να ξεκαθαρίσει εντελώς την αυριανή του στάση, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε ένα όπλο στο κεφάλι μας».
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστές οι Τράπεζες στην Κύπρο την Τρίτη ή και άλλες ημέρες.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε θετικά στην ψυχολογία των καταθετών τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, ώστε να μην αποσύρουν εν βρασμώ τις καταθέσεις τους. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαφανούν οι αντιδράσεις σε άλλες χώρες, κυρίως της νότιας Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται σε ανάλογη θέση με την Κύπρο και κυρίως να διαφανεί κατά πόσο θα γίνουν μαζικές αναλήψεις και μετακινήσεις καταθέσεων.
Οι διοικήσεις και οι διευθύνσεις της Κεντρικής Τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίας της Βουλής, αλλά και ενδεχόμενων αλλαγών στα δεδομένα, ενώ μελετώνται και οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καταστούν αναγκαίες μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι σήμερα, ή αύριο, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, βάζοντας στη ζυγαριά τις συνέπειες και τα οφέλη από την ψήφιση ή την καταψήφιση του μνημονίου.
«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση, ώστε να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο» είπε ο κ. Νεοφύτου.
Τόνισε ότι η απόρριψη της απόφασης του Eurogroup σημαίνει άτακτη χρεοκοπία, ενώ η ψήφιση δεν διασφαλίζει κατά απόλυτο τρόπο την αποφυγή οικονομικών περιπετειών.
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των πιθανών εισοδημάτων του φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλισθεί ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης των καταθετών.
ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ θα καταψηφίσουν το «κούρεμα» των καταθέσεων
Θα καταψηφίσει το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στην ψηφοφορία.
Η απόφαση ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.
Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια.
Και η ΕΔΕΚ, μετά το ΑΚΕΛ, τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα το καταψηφίσει στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.
Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.
Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πρωτοφανή», ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».
Επίσης, επέκρινε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».
Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.
Τέλος, κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Πάντως, μετά τη στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.
Αυτή η προσπάθεια, είπε επί λέξει ο κύριος Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κύριος Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».
Facebook Comments