ΔΝΤ: Βελτίωση της βραχυπρόθεσμης προοπτικής, αλλά και κίνδυνοι για την ιαπωνική οικονομία
ΔΝΤ: Βελτίωση της βραχυπρόθεσμης προοπτικής, αλλά και κίνδυνοι για την ιαπωνική οικονομία
ΔΝΤ: Βελτίωση της βραχυπρόθεσμης προοπτικής, αλλά και κίνδυνοι για την ιαπωνική οικονομία
Υφίσταται «αβεβαιότητα όσον αφορά την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς κινδύνους», καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μόνο στις αδρές τους γραμμές τις διαρθρωτικές και τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει, ανέφερε ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός στην ετήσια έκθεσή του.
Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο, προωθεί μια οικονομική πολιτική «τριών κατευθύνσεων»: εφαρμόζει μια επιθετική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης· προχωρά σε αύξηση των δημοσίων δαπανών για την τόνωση της οικονομίας· και εφαρμόζει μια αναπτυξιακή στρατηγική για να ξεπεραστεί ο παρατεταμένος αποπληθωρισμός.
Αλλά «η αβεβαιότητα σχετικά με τις φιλοδοξίες των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προστίθεται στους υποφώσκοντες οικονομικούς κινδύνους», σημείωσε το ΔΝΤ. «Η ανεπάρκεια της προόδου των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βαρύνει στην εμπιστοσύνη και να υποσκάψει την επιτυχία του νέου πλαισίου πολιτικής», πρόσθεσε το Ταμείο στην έκθεσή του.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα έχει δεσμευτεί να επιτύχει έναν πληθωρισμό 2% μέσα σε δύο χρόνια, και στο πλαίσιο αυτό το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας έχει κλιμακώσει τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.
Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,1% το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο φέτος χάρη στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Για ολόκληρο το 2013 πάντως το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 2%, κυρίως χάρη στο νέο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη νομισματική χαλάρωση, και το 1,2% το 2014. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ιαπωνικού ΑΕΠ προβλέπεται να κυμαίνεται από το 1,1% ως το 1,2% το διάστημα από το 2015 ως το 2018, κατά τις προβλέψεις του ΔΝΤ.
Ωστόσο «η αναπτυξιακή προοπτική υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους, που απορρέουν κυρίως από τις ατελείς εγχώριες μεταρρυθμίσεις και το ασθενές εξωτερικό περιβάλλον», σημείωσε το Ταμείο, σημειώνοντας την παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας στην Ε.Ε., αλλά και αναπτυσσόμενων χωρών, πρωτίστως της Κίνας.
Υπό συζήτηση μέτρα όπως η αύξηση των φόρων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα «πρώτα βήματα» στις κινήσεις για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών αδυναμιών, κατά το ΔΝΤ, αλλά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς αυτούς, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση του Άμπε. Ο Κοΐτσι Χαμάντα, σύμβουλος του πρωθυπουργού επί θεμάτων οικονομικής πολιτικής και ομότιμος καθηγητής του Γέιλ, αντιτάσσεται στις αυξήσεις φόρων, όπως του ΦΠΑ από το 5% σήμερα προοδευτικά στο 10% τον Οκτώβριο του 2015.
Facebook Comments