Από τη μια μεριά οι υποστηρικτές του Μπγερν Χέκε κι από την άλλη οι εχθροί του. Τη Δευτέρα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ακροδεξιού, λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αποφάσισαν με ψήφους εννιά προς τέσσερις υπέρ της προσφυγής σε διαιτητική διαδικασία για την αποπομπή ή όχι του Χέκε από το AfD, μερικούς μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Ο Χέκε σε μια ομιλία του στη Δρέσδη στις 17 Ιανουαρίου είχε χαρακτηρίσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο ως «μνημείο της ντροπής», χαρακτήρισε λανθασμένη την αντιμετώπιση του Ολοκαυτώματος από τις γερμανικές κυβερνήσεις και πρότεινε να γίνει στροφή 180 μοιρών από αυτό που αποκαλείται «πολιτική της μνήμης». Ωστόσο η επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι σχολίασε αρνητικά τη δήλωση Χέκε, τονίζοντας ότι υπερέβη τα ανεκτά όρια που προβλέπονται εντός ενός «φιλελεύθερου αστικού κόμματος».

Εσωκομματική πάλι στο AfD

Aπό την πλευρά του ο Χέκε χαρακτήρισε «γελοίο και παράλογο» το ενδεχόμενο διαγραφής του. Ο ίδιος χαρακτήρισε μεν την επίμαχη ομιλία του ως μια «πολιτικά άτυχη στιγμή», ωστόσο ανέφερε μέσα από τη σελίδα του στο facebook ότι η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής να κινήσει διαδικασία για την αποπομπή του έχει να κάνει με την εσωκομματική πάλη για την ηγεσία στο ΑfD. Πράγματι, τελευταία υφέρπει μια έντονη αναταραχή στους κόλπους της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» και μια ιδεολογική διαμάχη μεταξύ ακροδεξιών και δεξιών. Κι όλα αυτά μεσούσης της κρίσιμης εκλογικής χρονιάς, κατά την οποία το AfD επιδιώκει το μεγάλο βήμα: την είσοδο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

«Εάν διαγραφεί ο Χέκε, το ΑfD ενδέχεται να διαλυθεί», ανέφερε στην DW ο πολιτικός επιστήμονας Ότο Νιντερμάιερ από το Ινστιτούτο Ότο Σουρ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Πάντως ήδη η διαμάχη Χέκε-Πέτρι, ακόμη κι αν δεν οδηγήσει στη διαγραφή του πρώτου, είναι σημάδι του μεγάλου ρήγματος που υπάρχει εντός του AfD. «Η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής είναι εξίσου ανόητη με την ομιλία του Χέκε» δήλωσε από την πλευρά του στην DW o επικεφαλής του ΑfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας, Στέφαν Μπράντνερ. Στο μεταξύ οι απόψεις διίστανται στο εσωτερικό του κόμματος και η πόλωση οξύνεται ολοένα περισσότερο. Άλλα μέλη του ΑfD τάσσονται ευθαρσώς υπέρ του Χέκε και άλλα υπέρ της Πέτρι.

Ο Χέκε στην Μπούντεσταγκ;

Ο Ότο Ντιτερμάιερ θεωρεί πάντως ότι από τη μετατόπιση του ΑfD προς τις αρχές τις φιλελεύθερης, αστικής δημοκρατίας το κόμμα θα βγει μόνο κερδισμένο. Θα κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους από τα μεσαία στρώματα, ακόμη κι αν χάσει τους οπαδούς των πιο ακραίων υποψηφίων του. Για την ώρα βέβαια επικρατεί σύγχυση. Στις ιστοσελίδες των πιο φανατικών μελών του ΑfD στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ήδη «λίστες με προδότες» των αρχών του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Χέκε δεν αναμένεται να λήξει άμεσα. Την απόφαση περί απομάκρυνσής του από το κόμμα αναμένεται να λάβει τοπικό διαιτητικό δικαστήριο της Θουριγγίας, στο οποίο παραπέμπει την υπόθεση το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος. Πιθανώς όμως να μη δοθεί ούτε εκεί οριστική λύση και την υπόθεση να αναλάβει στη συνέχεια μια ομοσπονδιακή διαιτητική αρχή. Και στις δύο περιπτώσεις όμως ο Χέκε έχει καλές πιθανότητες να μην αποβληθεί από το κόμμα. Η όλη διαδικασία ενδέχεται μάλιστα να τραβήξει μέχρι το φθινόπωρο και να μην κλείσει πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Χέκε θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εκλεγεί στο μεταξύ βουλευτής με το AfD στην Μπούντεσταγκ. Μήπως αντί να αποβληθεί από το κόμμα βρεθεί τελικά στα έδρανα του γερμανικού κοινοβουλίου; Προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Υπό αυτό το πρίσμα το κομματικό συνέδριο του ΑfD στο Ξενοδοχείο Μaritim της Κολωνίας τον Απρίλιο αναμένεται με ενδιαφέρον.

Facebook Comments