ΔΕΗ: 1 δισ. ευρώ στις υποδομές του συστήματος
Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για τη χώρα μας να έχει πρόσβαση σε κονδύλια πλέον του 1 δισ. ευρώ γ
Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για τη χώρα μας να έχει πρόσβαση σε κονδύλια πλέον του 1 δισ. ευρώ γ
Εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΔΕΗ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εντάξει στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού χώρες των οποίων το ΑΕΠ ήταν έως το 2015 κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου. Παράλληλα, στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέφθηκε ειδική διάταξη για την ένταξη της Ελλάδας και στον Μηχανισμό Μεταβατικής Δωρεάν Κατανομής Δικαιωμάτων (CO2). Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για τη χώρα μας να έχει πρόσβαση σε κονδύλια πλέον του 1 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος. Η εξέλιξη αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια που ξεκίνησε η ΔΕΗ από τον Μάιο του 2015, με την οποία συνετάχθησαν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, τους οποίους και η ΔΕΗ συγχαίρει αλλά και σημαντικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Eurelectric.
Αγορές ελληνικών ομολόγων 4 δισ. ευρώ για το 2017 θα μπορούσε να πραγματοποιεί η ΕΚΤ, αν η χώρα μας έμπαινε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 11% της τρέχουσας αξίας των κυκλοφορούντων στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας, σημειώνει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μαζί με μια δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω μελλοντικές ενέργειες θα ήταν επαρκή στοιχεία για την ΕΚΤ, ώστε να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η JP Morgan εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με μικρές αγορές ομολόγων, τις οποίες θα αυξήσει στη συνέχεια.
Διαμαρτυρίες ξενοδόχων
Χαριστική βολή για τον τουρισμό στην Κω χαρακτηρίζει η Ενωση Ξενοδόχων της την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης μεταναστών στο νησί. Η πρόεδρος της Ενωσης Κωνσταντίνα Σβύνου ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Σε σχετική επιστολή που του απέστειλε, με κοινοποίηση στους συναρμόδιους υπουργούς και στους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε μέρη που δεν αποτελούν τουριστικό προορισμό και σίγουρα εκτός της Κω, που αποτελεί έναν εκ των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για πλειστηριασμούς
Επιτακτική είναι η ανάγκη για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για πλειστηριασμούς, ο αριθμός των οποίων έχει φτάσει ήδη τους 2.360. Πρόκειται γι’ αυτούς που αναγγέλλονται και παίρνουν ημερομηνία ακόμη και αν δεν εκτελούνται και οι οποίοι έχουν τετραπλασιαστεί σχεδόν σε τέσσερις περίπου μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή λίγο πριν γενικευθούν τα επεισόδια που οδήγησαν στην αποχή των συμβολαιογράφων, οι πλειστηριασμοί που είχαν αναγγελθεί δεν ξεπερνούσαν τους 650 και πλέον ο ρυθμός αύξησης φθάνει τους 100 την εβδομάδα.
Πρόστιμα σε όσους δεν λένε ότι έχουν POS
Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει εκδώσει τις απαιτούμενες αποφάσεις για το ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα υποχρεούνται να έχουν μηχανήματα υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS). Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακόμη πώς θα γίνεται η σχετική ενημέρωση των καταναλωτών από τις τράπεζες ότι έχουν «χτίσει» το αφορολόγητο. Για το μόνο που δείχνει ζήλο η κυβέρνηση είναι οι αποφάσεις για τα πρόστιμα σε όσους διαθέτουν τέτοια μηχανήματα αλλά δεν το λένε ξεκάθαρα στους καταναλωτές. Χθες, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας. Ο έλεγχος για το αν είναι σωστή ενημέρωση θα γίνεται από κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα από τουλάχιστον δύο υπαλλήλους. Τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να υποβάλουν εντός 5 ημερών τις σχετικές εκθέσεις στην υπηρεσία τους και η απόφαση επιβολής προστίμου εκδίδεται εντός 15 ημερών από την υποβολή της έκθεσης.
Facebook Comments