Βοήθεια έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ προτίθεται να προσφέρει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το Spiegel οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν αρχικά ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 16 δισ. ευρώ.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και θυμίζει ότι για να αποδεχτεί αυτό τον στόχο απαιτεί επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου – μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το ραντεβού Μέρκελ – Λαγκάρντ πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο ισχυρές γυναίκες, στην οποία, κατά την Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν από το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν οι γερμανικές εκλογές.

Facebook Comments