Goldman Sachs: overweight στα εμπορεύματα
Από τα τέλη του περασμένου έτους η Goldman Sachs έχει τηρεί overweight στάση στα εμπορεύματα
Από τα τέλη του περασμένου έτους η Goldman Sachs έχει τηρεί overweight στάση στα εμπορεύματα
Από τα τέλη του περασμένου έτους η Goldman Sachs έχει τηρεί overweight στάση στα εμπορεύματα, με τον δείκτη των commodities, S&P GSCI, μετά από ένα ισχυρό ράλι στα τέλη του 2016, να έχει κινηθεί σταθεροποιητικά τον Ιανουάριο λόγω και των τριών κινδύνων, οι οποίοι υλοποιήθηκαν: (1) ορισμένα σημαντικά οικονομικά στοιχεία τα οποία ήταν πιο αδύναμα από ό, τι αναμενόταν (π.χ. ο κινεζικός PMI τον Ιανουάριο) (2) μια σημαντική συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ και (3) μια αυξημένη εστίαση της αγοράς στην πιθανή σύσφιξη στην Κίνα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, καμία από αυτές τις ανησυχίες ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για το επόμενο διάστημα και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ( το ράλι των βιομηχανικών μετάλλων) ότι υποχωρούν. Όπως τονίζει, είναι περισσότερο bullish στα μέταλλα, μετά ακολουθούν η ενέργεια και τα αγροτικά εμπορεύματα ενώ παραμένει neutral στο πολύτιμα μέταλλα. Οι τρεις λόγοι που την οδηγούν να διατηρήσει και να επαναλάβει την bullish στάση της είναι οι εξής:
(1) Οι παγκόσμιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν ισχυροί.Σύμφωνα με τον Global Leading Indicator της αμερικάνικης τράπεζας (GLI), δείχνουν μια συνεχιζόμενη αύξηση τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε υψηλό πέντε ετών. Αυτό έρχεται την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος δείκτης ΡΜΙ άγγιξε υψηλό έξι ετών τον Ιανουάριο.
(2) Τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου δεν είναι τόσο αδύναμα όσο φαίνονται. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 23 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο, περισσότερο από το διπλάσιο επίπεδο στο οποίο τείνουν να κινούνται αυτή την εποχή, ωστόσο αυτό δεν εκτροχιάζει τις προβλέψεις της GS για μια σταδιακή υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων στο α εξάμηνο του έτους. Απλά αντανακλά μία απλή υστέρηση πριν γίνουν αισθητές οι περικοπές του ΟΠΕΚ, με ισχυρές εισαγωγές των ΗΠΑ από τι αρχές έτους. Όπως προσθέτει, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές οι συνθήκες σύσφιξης της αγοράς και το κλίμα θα αντιστραφεί από το Μάρτιο
3) H σύσφιξη στην Κίνα έρχεται ως απάντηση στην έντονη δραστηριότητα της οικονομίας. Η σύσφιξη στην Κίνα εμφανίζεται με φόντο την αύξηση της ζήτησης για πίστωση. Αυτό θα πρέπει μάλλον να θεωρεί ως απάντηση των φορέων χάραξης πολιτικής στις ισχυρότερες οικονομικές προοπτικές, παρέχοντας κάποια πρώιμη σταδιακή σύσφιξη. Η πολιτική του “εκ προθέσεως πληθωρισμού των εμπορευμάτων” συνεχίζεται, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου στον οποίο οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων (ιδίως τα εμπορεύματα “παλαιάς οικονομίας” όπως τα μέταλλα) και η υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση των καταναλωτών στηρίξει το ένα το άλλο. Αυτό ξεκίνησε πέρυσι, όπως σημειώνει η GS.
H πολιτική αυτή δεν έχει ακόμη αρχίσει ουσιαστικά να “αντανακλάται” στην πραγματική οικονομία, όπως σημειώνει η GS, και τα πιστωτικά στοιχεία του Ιανουαρίου θα αποτελέσουν το κλειδί σχετικά με τις ενδείξεις για περαιτέρω πιστωτικά μέτρα τόνωσης. Σύμφωνα με την τράπεζα, μια πιστωτική ώθηση συνήθως υποστηρίζει την οικονομική δραστηριότητα για τουλάχιστον δύο τρίμηνα και αναμένεται να στηρίξει τη ζήτηση των εμπορευμάτων σε όλη τη διάρκεια του 2017.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments