H Ελλάδα βιώνει ξανά την ίδια κατάσταση
Το Reuters κάνει λόγο για μια κατάσταση την οποία έχουμε ξανά βιώσει, σχετικά με την εμπλοκή στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της
Το Reuters κάνει λόγο για μια κατάσταση την οποία έχουμε ξανά βιώσει, σχετικά με την εμπλοκή στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της
Το Reuters κάνει λόγο για μια κατάσταση την οποία έχουμε ξανά βιώσει, σχετικά με την εμπλοκή στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, λίγο πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Όμως, όπως αναφέρει το πρακτορείο, αυτή τη φορά υπάρχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τις προ διετίας διαπραγματεύσεις της “τελευταίας ευκαιρίας” για ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, την ώρα που η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η ευρωζώνη βρισκόταν μπροστά στην προοπτική να έβλεπε για πρώτη φορά ένα μέλος της να αποχωρεί από το κοινό νόμισμα.
Στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πιεστικές καταστάσεις. Ένας λόγος είναι ότι η Ελλάδα τελεί υπό πρόγραμμα, καθώς αυτή τη φορά η κόντρα αφορά τη συμμόρφωση της στο πρόγραμμα και στους μελλοντικούς στόχους, για να επιτευχθεί η εκταμίευση των δόσεων.
Όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης γνωρίζουν ότι επί του παρόντος η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας, ακόμα και αν αποτύχει να πάρει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, για να καταβάλει τον Ιούλιο δόσεις 7,5 δισ. ευρώ.
Όμως δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ευρωζώνη είναι μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει τον προστατευτισμό του προέδρου Trump, το Brexit και την άνοδο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων ενόψει των Ολλανδικών, Γαλλικών και Γερμανικών εκλογών.
Με αυτά τα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν ταχύτατα να επιτευχθεί συμφωνία, προειδοποιώντας παράλληλα, αλλά σε χαμηλούς τόνους, για τον κίνδυνο αστάθειας αν τελικά δεν επιτευχθεί.
“Είναι κοινή η αντίληψη ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας θα έχει κόστος για όλους”, ανέφερε σε συνέντευξη του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Πάντως το ζήτημα είναι πολυεπίπεδο και ιδιαίτερα σύνθετο. Ένα μέρος της πολυπλοκότητας του αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και η διάρκεια τους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψε η Ελλάδα με τους πιστωτές της, το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτάνει στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας- ποσοστό το οποίο είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Από την πλευρά του το ΔΝΤ το θεωρεί ανέφικτο αν η Ελλάδα δεν λάβει επιπρόσθετα μέτρα.
Το Ταμείο από την πλευρά του θεωρεί ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, το οποίο να συνοδεύεται από μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει εκφράσει τη θέση ότι δεν θα συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα που πιστεύει ότι δεν είναι βιώσιμο. Την ίδια ώρα η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι πιστωτές θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του Ταμείου για την επίτευξη συμφωνίας.
Πάντως τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι Ευρωπαίοι, έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά την λήψη μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Από την πλευρά της η Ελλάδα απαντά όχι στα νέα μέτρα, και όπως αναφέρει το Reuters αυτή η κατάσταση δημιουργεί το έδαφος για την εκδήλωση μιας νέας κρίσης.
Facebook Comments