Από τη στιγμή που οι πρώτες χώρες της Ευρωζώνης ξεκίνησαν να μπαίνουν σε κρίση και να εφαρμόζουν σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες δεν ήταν ελκυστικές για επενδύσεις, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, άρχισαν να αποτελούν ελκυστικότατους επενδυτικούς προορισμούς και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο του real estate, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με αναλυτή της JLL, μόλις το 2015 επενδύθηκαν €9 δισ. στην αγορά real estate στις χώρες αυτές και η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2016. Πρόκειται για επενδύσεις-ρεκόρ με τις μεγαλύτερες από αυτές να είναι στην Πολωνία και την Τσεχία. Οι δυο αυτές χώρες απορρόφησαν το 76% των επενδύσεων με το υπόλοιπο να κατευθύνεται στις: Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία.

Οι επενδυτικές ροές προς τις χώρες αυτές συνεχίζονται ενώ το 2016 την έκπληξη έκανε η Σερβία, οι οποία είδε τις μεγαλύτερες επενδύσεις από μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού. Το 2015 (τα στοιχεία για το 2016 αναμένονται), η Πολωνία είχε €4,1 δισ. επενδύσεις στο real estate, η Τσεχία €2,65 δισ., η Ουγγαρία €790 εκατ., η Ρουμανία €650 εκατ., η Σλοβακία €412 εκατ. και οι υπόλοιπες χώρες μοιράστηκαν €300 εκατ.

Από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην περιοχή είναι η Γερμανία, ενώ το 2016 αισθητές ήταν και οι επενδύσεις των CEE χωρών στη Γερμανία. Οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης τόσο στη Γερμανία όσο και στις χώρες CEE είναι μεγαλύτεροι από αυτούς στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων της Γερμανίας με αυτές τις χώρες στα επόμενα χρόνια.

Οι χώρες CEE παραμένουν ελκυστικές για επενδύσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και της μεταποίησης από γερμανικές εταιρίες. Το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το χαμηλό κόστος εργασίας (σε σχέση με τη Γερμανία), το δελεαστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα, αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για γερμανικές επενδύσεις, ενώ η ανάπτυξη φέρνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και ανοίγει νέες αγορές για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Μέχρι και το 2009, η Τσεχία ήταν πρωταθλήτρια στις γερμανικές επενδύσεις, αλλά έκτοτε τα σκήπτρα πήρε η Πολωνία, η οποία είναι και η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν βρέθηκε σε ύφεση λόγω της κρίσης του 2008. Τρίτη σε επενδύσεις είναι η Σλοβακία.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και είμαστε πλήρως εξαρτώμενοι από τις δόσεις των πιστωτών μας. Η χώρα έχει αποτύχει στα πάντα και δεν αναμένεται να γίνει και πάλι ανθρώπινη στα επόμενα 20 χρόνια. Ως εκ τούτου, η νέα τάση που σταδιακά θα αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, θα είναι ο ξενιτεμός των Ελλήνων για χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πλέον.

Προφανώς και θα θυμάστε ότι κάποτε “κοροϊδεύαμε” τους οικονομικούς μετανάστες από τις χώρες αυτές και κυρίως τις γυναίκες τους που στην καλύτερη έρχονταν, κατά εμάς πάντα, για να παντρευτούν και να κάνουν την καλή.

Έχει ο καιρός γυρίσματα, έλεγαν οι κατά πολύ σοφότεροι πρόγονοί μας…

Facebook Comments