NYT: “Σώστε την Ελλάδα, σώζοντας την οικονομία της πρώτα”
Με την ελληνική κυβέρνηση να ξεμένει από μετρητά περί τα τέλη Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξακολουθούν να απαιτούν σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό
Με την ελληνική κυβέρνηση να ξεμένει από μετρητά περί τα τέλη Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξακολουθούν να απαιτούν σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό
Με την ελληνική κυβέρνηση να ξεμένει από μετρητά περί τα τέλη Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξακολουθούν να απαιτούν σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους με τίτλο “Σώστε την Ελλάδα, σώζοντας την οικονομία της πρώτα” οι New York Times. Όμως, μετά από μια δεκαετία αποτυχίας στην διάσωση της Ελλάδας, η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με το ΔΝΤ, ίσως πρέπει να δοκιμάσουν μια άλλη προσέγγιση, μια προσέγγιση που θα θέτει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας προτίθενται να απελευθερώσουν περαιτέρω βοήθεια προς την χώρα μόνο αν αυτή εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2018. Πιο λογικά, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως το πλεόνασμα πρέπει να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ και πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να δεσμευτούν σε μείωση του υπέρογκου χρέους της χώρας που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο, σημειώνουν οι New York Times. Το να ζητάς από μια χώρα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα την ώρα που η οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμό μόλις 0,4% είναι σκληρό και αντιπαραγωγικό. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εκτοξευτεί στο 250% του ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο αισιόδοξοι, αλλά η αισιοδοξία τους στηρίζεται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εμφανίζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και οι Έλληνες αξιωματούχοι πρέπει να βρουν τρόπους αναβίωσης της ελληνικής οικονομίας, μείωσης της ανεργίας και ενδυνάμωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος (το ήμισυ των δανειοληπτών δεν δύναται να αποπληρώσει τα χρέη του). Η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να επενδύσουν στην βελτίωση των προβληματικών δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών, σημειώνει το πρακτορείο παραπέμποντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικές συγκοινωνίες και τα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με τους NYT, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει αυτά τα χρέη, αν οι πιστωτές της δέχονταν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια για έργα που βελτιώνουν την οικονομία, Η κυβέρνηση από την άλλη θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα διασφαλίζοντας πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν υπόκειται σε πολιτικές πέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και άλλοι πρωθυπουργοί έχουν δεσμευτεί σε αυτό, αλλά οι ειδικοί λένε πως οι παρεμβάσεις δεν έχουν σταματήσει. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα έσοδα χωρίς να πλήξει την οικονομία, σημειώνει το πρακτορείο, ενώ προσθέτει πως και το σύστημα αναδιάρθρωσης των ενυπόθηκων δανείων και των επιχειρηματικών χρεών θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι.
Μόνο όταν ανακάμψει η οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Έχοντας στραγγίξει την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζεται το κόστος, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η ανάλυσή τους έχει αποτύχει. Όσο περισσότερο επιμένουν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
Facebook Comments