Citi: Δεν αναμένεται συμφωνία πριν τον Ιούνιο – απαιτείται πολιτική συμφωνία
Η Citigroup σε νέο της report, εκτιμά πως η επόμενη εκταμίευση της δόσης, άρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απίθανο να συμβούν πριν από τον Ιούνιο
Η Citigroup σε νέο της report, εκτιμά πως η επόμενη εκταμίευση της δόσης, άρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απίθανο να συμβούν πριν από τον Ιούνιο
Η Citigroup σε νέο της report, εκτιμά πως η επόμενη εκταμίευση της δόσης, άρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απίθανο να συμβούν πριν από τον Ιούνιο. Ωστόσο, θεωρεί και ελπίζει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη.
Ενα μικρό βήμα μπροστά, χαρακτηρίζει η Citigroup την απόφαση του Eurogroup, εκτιμώντας ωστόσο πως η επόμενη εκταμίευση της δόσης, άρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απίθανα πριν από τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνει, το Eurogroup βρήκε “αρκετό κοινό έδαφος” για την επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα, έτσι ώστε να εργαστούν για ένα πρόσθετο πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά θα περιλαμβάνει “μια αλλαγή στο μίγμα πολιτικής, που θα κινείται μακριά από τη λιτότητα και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, το οποίο είναι ένα βασικό στοιχείο για το ΔΝΤ”.
Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν το φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό καθώς και την αγοράς εργασίας. Ωστόσο, ο Dijsselbloem τόνισε ότι “δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία σε αυτό το σημείο” καθώς “χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά”, επιχειρώντας να ηρεμήσει τις προσδοκίες για τα επόμενα βήματα του προγράμματος διάσωσης, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα νέο πακέτο διάσωσης χρήματος το Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο “.
Ωστόσο, είπε ότι ελπίζει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη. Ο Dijsselbloem αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το εάν η επόμενη εκταμίευση θα απαιτήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, δήλωσε ότι το Eurogroup επιθυμεί μια “ρεαλιστική” περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα “υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα” και ότι αν η Ελλάδα υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς της στόχους, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον χρήματα για την τόνωση της ανάπτυξης .
Όπως σημειώνει η Citi, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από το χθεσινό Eurogroup:
1) Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα προς το παρόν (σύμφωνα και με το αίτημα της Γερμανίας), με την παραδοχή ότι ένα νέο πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά οικονομικά στο τρίτο πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, αλλά προς το παρόν δεν αποχωρεί και αυτό είναι ένα θετικό βήμα.
2) Το άλλο πιο διχαστικό ζήτημα του πόσο ψηλά και για πόσο καιρό η Ελλάδα μπορεί να διατηρεί το πρωτογενές της δημοσιονομικό πλεόνασμα, έχει βγει από το τραπέζι αυτή τη στιγμή. Η εστίαση μετατοπίζεται σε λιγότερο πολιτικά τοξικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κανένα νέο μέτρο λιτότητας δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί τώρα (σύμφωνα με το αίτημα της Αθήνας). Η υπόθεση εργασίας παραμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος (το ΔΝΤ είχε προτείνει το 1,5% ως ρεαλιστικό στόχο) και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί για έναν ακόμη-απροσδιόριστο, αλλά “ρεαλιστικό”, αριθμό ετών.
3) Η συμφωνία της Δευτέρας δείχνει τη σαφή βούληση των Ευρωπαίων πολιτικών να αποφύγουν το τρέχον ελληνικό αδιέξοδο να επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη, ιδίως τις κάλπες που στήνονται το επόμενο διάστημα στην Ολλανδία. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης επικείμενων αναγκών ρευστότητας από την Ελλάδα καθώς και το ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες να συμφωνηθεί το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, η Citi τονίζει ότι δεν περιμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου πριν από τον Ιούνιο, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από την αποπληρωμή του χρέους (τον Ιούλιο).
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments