To Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2018, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΛΑΓΗΕ και του Χρηματιστήριου Αθηνών, Μιχάλης Φιλίππου και Σωκράτης Λαζαρίδης.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές αγορές (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης) και θα αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο της λεγόμενης υποχρεωτικής αγοράς.

Στο Χρηματιστήριο θα ενταχθούν και τα συμβόλαια ΝΟΜΕ που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν το επόμενο διάστημα.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JRC σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ετοιμάζουν τα κείμενα και τους κώδικες για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στόχος, όπως επεσήμανε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας με άμεσα οφέλη για μείωση του κόστους της ενέργειας και διασφάλιση καλύτερων τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Στους στόχους του Χρηματιστηρίου όπως τόνισε ο κ. Φιλίππου περιλαμβάνεται «να απαλλαγούμε από ρυθμιστικούς μηχανισμούς που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν» αλλά και η αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος όπως είναι το έλλειμμα που επιβάρυνε προμηθευτές και καταναλωτές.

Οι δυο φορείς (ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστήριο) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τη διαπραγμάτευση και τα ενεργειακά

Αν προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα και κλείσει η συμφωνία σε πολύ σύντομο διάστημα, θα υπάρχει χρόνος να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση που αποτελεί στρατηγικό μας στόχο, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, θα φθάσουμε σε σημείο συμφωνίας ενώ τόνισε ότι «πίεση για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας».

Η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ και επικεντρώνονται στον όγκο της δημοπρατούμενης ενέργειας. Ο υπουργός τόνισε ότι η αγορά λειτούργησε θετικά στην πρόσφατη προκήρυξη ΝΟΜΕ, συνέστησε να μην υπάρχει βιασύνη και τόνισε ότι ήδη η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει χρονικά σημεία ελέγχου της επίτευξης των στόχων απομείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική.

Facebook Comments