Ναξος

Στη Χώρα γίνονται αναβιώσεις διονυσιακών εθίμων ξεκινώντας  την Παρασκευή με τα Μεθυδότια. Πρόκειται για γιορτή αφιερωμένη στο Διόνυσο με κοπέλες να είναι ντυμένες ως Μαινάδες και να χορεύουν και να τραγουδούν γύρω από το άρμα του θεού.

Την επόμενη μέρα διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη της Νάξου η περίφημη Λαμπαδηφορία. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στο κάστρο στη σχολή των Ουρσουλινών έχοντας μαζί του ένα άσπρο σεντόνι και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι παλιότεροι που βάφουν τον κόσμο και του «δημιουργούν» τη στολή. Αφού ετοιμαστούν όλοι αρχίζει αυτό το παγανιστικό έθιμο με τη συνοδεία μουσικής από κρουστά και των κραυγών του κόσμου που έρχονται σε «έκσταση» και με μια πορεία από το Κάστρο προς την παραλία με τις δάδες αναμμένες δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Την Κυριακή διοργανώνεται στην παραλία της Χώρας το Καρναβάλι που στις μέρες μας έχει αλλάξει χαρακτήρα σαφώς προσανατολισμένο προς το σατιρικό στοιχείο και την κριτική σε σχέση με την επικαιρότητα.Στον εορτασμό των Αποκριών ξεχωριστή θέση κατέχουν των κορδελάτων, των κουδουνάτων και γενικότερα με τη συμμετοχή του κόσμου που πραγματοποιούσε τα αποκριάτικα έθιμα.

Πως θα πάτε: Με το καράβι από το λιμάνι του Πειραιά.

Γαλαξίδι για αλευροπόλεμο

Το Γαλαξίδι Φωκίδας είναι μια από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Ελλάδος. Υπήρξε παλιό εμπορικό λιμάνι, ενώ τα παλιά αρχοντικά, οι εκκλησίες είναι δείγματα της παρελθοντικής του ακμής.

Το απόγευμα της Kαθαράς Δευτέρας, το τοπίο στο Γαλαξίδι θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Ντόπιοι, χωρισμένοι σε ομάδες, μάχονται μεταξύ τους στοχεύοντας, ο ένας τον άλλον, με αλεύρι και χρωματιστή σκόνη. Η συνήθεια έμεινε στην ιστορία ως «αλευροπόλεμος» ή αλλιώς «αλευρομουτζουρώματα». Φυσικό επακόλουθο αυτού του εθίμου είναι στο τέλος το Γαλαξίδι να μετατρέπεται στην πιο… χρωματιστή πολιτεία του κόσμου.

Πως θα πάτε: Το Γαλαξίδι απέχει 230χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε μέσω Λιβαδειάς και Αράχωβας, αλλά είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε το δρόμο Διστόμου – Δεσφίνας – Ιτέας, προκειμένου να αποφύγετε την κίνηση στον δρόμο Αράχωβας – Δελφών.

Ήπειρος: Στα Γιάννενα και την Άρτα

Το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Ήπειρό και θα απολάυσετε τις παραδοσιακές γιορτές στην Άρτα και τα Γιάννενα.

Στα Ιωάννινα, μεταμφιεσμένοι κάτοικοι χορεύουν γύρω από τεράστιες φωτιές, σε διπλές και τριπλές σειρές. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και το έθιμο πέρασε από γενιά σε γενιά με την ονομασία «Τζαμάλες». Η κορύφωση των εκδηλώσεων της Αποκριάς γίνεται όταν στήνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης το γαϊτανάκι.

Την ίδια στιγμή, στην Άρτα, το Καρναβάλι των Γυναικών κλέβει την παράσταση. Οργανώνεται κατά αποκλειστικότητα από γυναίκες, χωρισμένες σε γκρουπ, οι οποίες παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Είναι ντυμένες με αποκριάτικες στολές και η κατάληξη της πορείας τους, τις βρίσκει σε κάποιο από τα κέντρα της πόλης για ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες.

Πως θα πάτε: Η απόσταση από την Αθήνα είναι 445 χλμ μέσω Πάτρας.Το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες.  

 

Facebook Comments