Guardian: H Aθήνα της ανέχειας
Guardian: H Aθήνα της ανέχειας
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου το 90% των οικογενειών στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας βασίζονται στα συσσίτια και σε τράπεζες τροφίμων, αναφέρει σε άρθρο της η Guardian, στο οποίο τονίζει πως τον Αύγουστο έχει περιοριστεί η προσφορά των εθελοντών.
Την ώρα που η Εκκλησία έχει αναλάβει την παροχή τροφής σε περίπου 55.000 ανθρώπους τη μέρα στην Αθήνα, το έργο της διάθεσης τροφίμων στους φτωχούς έχει γίνει πιο δύσκολο τον Αύγουστο καθώς πολλοί από τους εθελοντές πραγματοποιούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.
“Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα κλείναμε, αλλά οι εθελόντριες που μαγειρεύουν στις κουζίνες σε όλη την Αθήνα πρέπει να ξεκουραστούν” σημείωσε ο πατέρας Τιμόθεος στην Guardian.
“Σε όλα τα επίπεδα οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Η ζήτηση για φαγητό έχει αυξηθεί κατακόρυφα” πρόσθεσε.
“Κανονικά, η προοπτική η Ορθόδοξη Εκκλησία ή οποιαδήποτε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση να περιορίσει τα καθήκοντα της τον Αύγουστο θα πέρναγε απαρατήρητη. Αλλά στην υπερχρεωμένη Ελλάδα είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη. Με την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και την χώρα παγιδευμένη στην χειρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, η ανέχεια παίρνει διαστάσεις που δύσκολα θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι μέρος του σκηνικού” επισημαίνεται στο ρεπτορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Σε έκθεση που δημοσίευσε το 2013, η Unicef προβλέπει ότι περίπου 600.000 παιδία στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και πάνω από τα μισά εξ αυτών αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις στη διατροφή τους.
“Στις πιο φτωχές οικογένειες βλέπουμε μια αδυναμία να αντιμετωπιστεί η υγεία των παιδιών, οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες” ανέφερε στην εφημερίδα ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Unicef.
“Ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνεται. Το βλέπω στη μεσαία τάξη όπου τα εισοδήματα έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις περικοπές” πρόσθεσε.
Η Guadrian επικαλείται εκτιμήσεις για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης τους επόμενους μήνες.
“Θα χειροτερέψει προτού γίνει καλύτερα” ανέφερε η Ξένια Παπασταύρου, η οποία διαχειρίζεται την οργάνωση “Mπορούμε”.
“Oι κοινωνικές υπηρεσίες στους δήμους δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν τον αυξανόμενο αριθμό όσων έχουν ανάγκη” τόνισε η κ. Παπασταύρου.
“Σε παραδοσιακές μεσοαστικές γειτονιές όπως του Ζωγράφου, ο αριθμός αυτών που χρειάζονται στήριξη έχει αυξηθεί από τους 50 το 2011 στους 500” δήλωσε.
Facebook Comments