Νέα τροπή αναμένεται να πάρουν οι εξελίξεις γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, καθώς αργά το απόγευμα έπεσε στο τραπέζι πρόταση για μείωση των ποσοστών του κουρέματος για τις ασφαλισμένες καταθέσεις.

Μία εξέλιξη η οποία ενδέχεται να ανατρέψει το μέχρι στιγμής αρνητικό σκηνικό και τη θέση των κομμάτων που ήδη έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πηγή που συμμετείχε σε συνεχείς διαβουλεύσεις των τραπεζιτών με την Κεντρική Τράπεζα και το Προεδρικό, αποκάλυψε πριν από λίγο στη StockWatch, ότι για καταθέσεις κάτω από €100 χιλ. η αποκοπή ενδέχεται να μειωθεί από 6,75% σε 3%, η αποκοπή για καταθέσεις πάνω από €100 χιλ. αυξάνεται από 9,9% σε 10% και για καταθέσεις πέραν των €500χιλ. θα καταβληθεί επίσης εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης 12,5%.

Την πρόταση υποδέχθηκε με ικανοποίηση η κυβέρνηση η οποία ήδη έχει θέσει ενώπιον των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για προβληματισμό.

Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή θα επεξηγηθεί στη λεπτομέρεια της κατά την παρουσίαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της αυριανής Ολομέλειας της Βουλής.

Θετική στάση επί της πρότασης τηρεί και η Κεντρική Τράπεζα ενώ σχετικά ενημερώθηκαν και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Αναφορά στο θέμα έκανε ακροθιγώς στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: «συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ώρες έτσι που να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες».

Πρόσθεσε ότι το ήμισυ των απωλειών θα δοθεί σε ομόλογα φυσικού αερίου αντί σε μετοχές.

Facebook Comments