Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών
Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών
Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών
Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση των αγορών, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο οίκος αναφέρει ότι οι ζημιές που προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων, είναι πιστωτικά αρνητικές όχι μόνο για τους κύπριους καταθέτες αλλά και τους καταθέτες της ΕΕ καθώς πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την εγκατάλειψη της συστημικής στήριξης προς τους πιστωτές ολόκληρης της ΕΕ.
Οι επιπτώσεις για τα ratings των χωρών είναι λιγότερο σαφείς.
Σημειώνεται ότι η κυπριακή βουλή πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία, όπως και διάφορα κράτη-μέλη του ευρώ. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επισήμως τη συμφωνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου.
Οι κυπριακές τράπεζες που επηρεάζονται από το κούρεμα των καταθέσεων περιλαμβάνουν τη Λαϊκή Τράπεζα (Caa2 negative, Ε / ca), την Ελληνική Τράπεζα (Caa2 negative, E/caa3), την Τράπεζα Κύπρου (Caa2 negative , E/caa3) και τη Russian Commercial Bank (Caa1 negative, E/caa1 σταθερό).
Οι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες θα υποστούν ζημίες ύψους €6 δισ. περίπου, που επιβάλλονται μέσω μίας «εφάπαξ εισφοράς», την οποία ο οίκος θα κατηγοριοποιούσε ως χρεοκοπία.
Τονίζεται ότι το κούρεμα έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για τους ευρωπαίους. Η απόφαση για την επιβολή ζημιών για τους καταθέτες είναι μια σημαντική απόκλιση από τις προηγούμενες περιπτώσεις στήριξης από τις εθνικές αρχές ή το Eurogroup – συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων στηρίξεων των ισπανικών τραπεζών και της ολλανδικής ασφαλιστικής SNS Reaal NV (Ba2 σε αναθεώρηση για υποβάθμιση) όπου οι απώλειες περιορίστηκαν σε μικροκαταθέτες.
Αναφέρεται ότι ενώ η προτίμηση των φορέων χάραξης πολιτικής να επιβάλουν ζημιές στους μεγαλύτερους πιστωτές για την προστασία των φορολογουμένων έχει γίνει όλο και πιο σαφής μέχρι σήμερα, η προθυμία και η ικανότητά τους να το πράξουν έχει περιοριστεί λόγω της δυσκολίας διάλυσης τραπεζών και τις ανησυχίες για μετάδοση του προβλήματος.
Ωστόσο, η πίεση από ψηφοφόρους και τα εθνικά κοινοβούλια να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την προστασία των φορολογούμενων αυξάνεται. Ακόμη και αν οι κίνδυνοι μετάδοσης στην περίπτωση της Κύπρου περιορίζονται κάπως από το γεγονός ότι τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος – έκθεση στην ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά ακινήτων είναι περιορισμένα, η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους καταθέτες σηματοδοτεί την προθυμία των φορέων χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης να διακινδυνεύσουν την ενεργοποίηση ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων στην αγορά με την επιδίωξη άλλων στόχων πολιτικής.
Μειώνεται ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης
Οι Moody’s αναφέρουν ότι το πακέτο στήριξης μειώνει τον άμεσο κίνδυνο της αναδιάρθρωσης του χρέους της Κύπρου.
Η ανακοίνωση ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα μεωθεί στο 100% το 2020, σε συνδυασμό με το μέγεθος του πακέτου στήριξης προτείνει μόνο περιορισμένη δημοσιονομική εξυγίανση πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί σε ένα χαμηλής ανάπτυξης περιβάλλον.
Το Eurogroup θέλει επίσης συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά στο τέλος του έτους 2011 σε 354% του ΑΕΠ, έναντι 697% του ΑΕΠ στην Κύπρο. Αν συμβεί αυτό, η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου θα είναι ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως. Στο εγγύς μέλλον, η εισφορά επί των καταθέσεων θα επιβραδύνει την ανάπτυξη επηρεάζοντας αρνητικά το συναίσθημα, την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η εφαρμογή του προγράμματος και η βιωσιμότητα του χρέους θα επηρεαστούν από την σκοπιμότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, καθώς και από την αξία των εσόδων από το φυσικό αέριο αργότερα σε αυτή τη δεκαετία.
Ο οίκος αναφέρει ότι ενώ ο κίνδυνος φυγής καταθέσεων από περιφερειακά τραπεζικά συστήματα αυξάνεται, η συμφωνία αντανακλά την επιθυμία των φορέων χάραξης πολιτικής να αποφύγουν τη χρεοκοπία εκτός της Ελλάδας και είναι συνεπής με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση.
Με την απομάκρυνση του κινδύνου αναδιάρθρωσης για τώρα, η συμφωνία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στις αγορές και υποστηρίζει τη θέση του οίκου ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα κάνουν ότι χρειαστεί για να διατηρηθεί η νομισματική ένωση στην τρέχουσα μορφή της, όπως το έχουν πράξει μέχρι τώρα.
Facebook Comments