Από τις πρώτες πρωινές ώρες το ευρώ-δολάριο διαπραγματευόταν σε περιορισμένο εύρος ανάμεσα στο 1,3130 και το 1,3150 περίπου μέχρι την ανακοίνωση της ανεργίας στη Γερμανία και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Έκτοτε η ισοτιμία δέχτηκε πιέσεις υποχωρώντας μέχρι και το 1,3100.

Στη Γερμανία σημειώθηκε απρόσμενη μείωση στον αριθμό των ανέργων κατά 3.000 το Φεβρουάριο με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει στο 6,9%.
Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο επιβεβαιώθηκε στο 2%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η τάση όσο και το momentum είναι καθοδικό για το ευρώ ενόψει και της αυτόματης μείωσης των δαπανών που θα πυροδοτηθεί αύριο στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Η Fitch, πάντως, χθες ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να παρακινήσει σε μια υποβάθμιση της αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ. Ειδικότερα, αν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε σχετικό ψήφισμα μέχρι την 1η Μαρτίου, οι ομοσπονδιακές δαπάνες θα μειωθούν κατά 85 δισ. δολάρια τους τελευταίους επτά μήνες του δημοσιονομικού έτους που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και κατά 1,2 τρισ. δολάρια τα επόμενα εννέα χρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα αναμένουμε την ανακοίνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο στο 0,5% από το 0,1% το γ’ τρίμηνο.

Facebook Comments