ΧΑ: Οι ξένοι αγαπούν και πάλι την Ελλάδα
Τις τελευταίες ημέρες, η αγάπη των ξένων προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά.
Τις τελευταίες ημέρες, η αγάπη των ξένων προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά.
Μπορεί η ιδέα του να τοποθετήσει κανείς τα χρηματά του σε μια χώρα όπου η οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν 25% τα τελευταία πέντε χρόνια και η ανεργία των νέων αγγίζει το 65% να ακούγεται τρελή, αλλά…
Οι ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα είχαν αποτιμήσει το default της χώρας και την απομάκρυνση από την ευρωζώνη, κάτι που δεν συνέβη, και έχουν αναπροσαρμοστεί δραματικά. Το ETF Global X FTSE Greek 20 έχει εκτοξευθεί περισσότερο από 50% από τον Ιούνιο του 2012. Το ίδιο και ο MSCI Ελλάδας.
Ο Γενικός δείκτης του Χ.Α έχει πετάξει ακόμη υψηλότερα, πάνω από 60%. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κορυφώθηκαν στο 48,6% το Μάρτιο του 2012, έχουν βυθιστεί κάτω του 10% σήμερα, ανταμοίβωντας σημαντικά όσους είχαν το θάρρος να αγοράσουν.
Μπορεί ο φετινός Μάιος και Ιούνιος να ήταν δύσκολοι για την ελληνική αγορά ( όπως και για τις περισσότερες διεθνείς αγορές ) καθώς η παγκόσμια risk-off διάθεση τον επενδυτών κυριάρχησε των αγορών assets, οδηγώντας σε bear market την ελληνική αγορά μετοχών αφού οι απώλειες ξεπέρασαν το 20% και τα spreads διευρύνθηκαν κατά 150 μονάδες βάσης, ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα, ίσως αυτή η διόρθωση να αποτελεί μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία πριν το επόμενο ανοδικό re-rating.
Οι ξένοι αγαπούν και πάλι την Ελλάδα
Τις τελευταίες ημέρες, η αγάπη των ξένων προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά. Η HSBC ανακοίνωσε ότι αγοράζει ελληνικές μετοχές συμπεριλαμβάνοντας πλέον την ελληνική αγορά στο χαρτοφυλάκιό της και τόσο η Goldman Sachs όσο και η JP Morgan κοιτούν, όπως δήλωσαν, με ενδιαφέρον πλέον το Χ.Α, κατατάσσοντας τις ελληνικές μετοχές στις πιο φθηνές της Ευρώπης.
Υπάρχουν λόγοι για αυτή την αισιοδοξία. Η μακρά, αγωνιώδη ύφεση στην Ελλάδα μπορεί τελικά να τελειώσει το επόμενο έτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ανάπτυξη μικρότερη του 1% – δεν είναι μεγάλη, αλλά καλύτερη από τη συρρίκνωση 5% το τρέχον έτος, και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να καλύπτει τους στόχους της δημοσιονομικής λιτότητας, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Αυτά κάνουν την πιθανότητα μίας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από την τρόικα το επόμενο έτος, πιο πιθανή.
Η πραγματική ελληνική οικονομία εκπέμπει κάποια μέτρια bullish σημάδια, επίσης, ιδιαίτερα στον ζωτικό κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και στον κλάδο της μεταποίησης.
Βράχος σωτηρίας το ευρώ
Και το πιο σημαντικό είναι πως η Ελλάδα δεν έχει το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι περισσότεροι άλλες αναδυόμενες αγορές: ένα αραιά διαπραγματευόμενο νόμισμα το οποίο θα υποστεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με το μετά-το-τέλος του QE (ποσοτική χαλάρωση της Fed) δολάριο.
Η Ελλάδα και το ευρώ έχουν κολλήσει μεταξύ τους παρά τις πολλές εκκλήσεις για… διαζύγιο. Το ευρώ έχει κρατηθεί σαν βράχος έναντι του δολαρίου το τρέχον έτος. Το βραζιλιάνικο ρεάλ, ως παράδειγμα ενός σημαντικού νομίσματος των αναδυόμενων αγορών, έχει σημειώσει βουτιά 10% από το Μάρτιο…
Facebook Comments