«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος» επιμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου τονίζει ότι μόλις πρόσφατα η τρόικα είχε εξετάσει εμπεριστατωμένα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια.

«Γι αυτό το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει λόγο συζήτησης για οποιαδήποτε προσαρμογή ή αλλαγή» δηλώνει η εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως αυτό έχει συμφωνηθεί. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ήδη υποσχεθεί περαιτέρω υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο φαίνεται να αντικρούει εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας που είχε περιέλθει στην κατοχή του περιοδικού DER SPIEGEL και κάνει λόγο για ανάγκη επιπλέον δανεισμού προς την Ελλάδα «το αργότερο το 2014», ενώ παράλληλα εκτιμά ότι κατά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα είχαν πρυτανεύσει πολιτικά κριτήρια. Επιπλέον η «Μπούντεσμπανκ» φαίνεται να διατυπώνει αμφιβολίες για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά ακόμα και για τη θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Επανέρχεται το «ελληνικό ζήτημα»
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους φαίνεται να επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση λίγες εβδομάδες πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. «Σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια» εκτιμά ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ) Μαρσέλ Φράτσερ. «Φαίνεται ότι δεν ήταν και πολύ σωστοί οι υπολογισμοί της τρόικα, εάν αποδειχθεί ότι χρειάζονται και πάλι περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα» γράφει ο αναλυτής της Commerzbank Λουτς Κάρποβιτς σε σχόλιό του για το πρακτορείο Reuters.

«Όλοι μιλούν για κούρεμα, εκτός από το Βερολίνο» σχολιάζει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche. Σε ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία σημειώνεται η συνεχής άνοδος της ανεργίας, αλλά και η εντυπωσιακή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού για το 2013, η οποία όμως, όπως επισημαίνει το περιοδικό, δεν μπορεί ούτε να εκσυγχρονίσει τις απαρχαιωμένες δομές της οικονομίας ούτε να αναπληρώσει την καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης.

Facebook Comments