Η στρατηγική της Ευρώπης είναι να οδηγήσει την Ελλάδα να ξεμείνει από μετρητά, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Nomura, Jacques Cailloux, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nomura, τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα έχουμε περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον Cailloux, οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι επιπτώσεις ενός σεναρίου εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμες, είναι πολύ αισιόδοξοι.

Για τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οποιαδήποτε έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μια σταδιακή διάλυσή της, σε βάθος χρόνου.

Οι αγορές δεν γνωρίζουν πως θα αποφασίσουν οι πολίτες σε περίπτωση που κάποιοι άλλοι αποφασίσουν να φύγουν από τη νομισματική ένωση.

Αντιθέτως, πιθανή επιβολή μέτρων κεφαλαιακών ελέγχων θα ήταν ένα διαχειρίσιμο σενάριο.

Αναφορικά με την πολύ μικρή αύξηση του ποσού χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες, ο Cailloux επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη σημαίνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα.

Πρώτον ότι η ΕΚΤ έχει κάποιο πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες, στο περιθώριο και της κάλυψης των υποχρεώσεων του Δημοσίου

Δεύτερον, η ΕΚΤ πρέπει να περιμένει να δει πρόοδο από την Ελλάδα αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ήταν μια πολιτική απόφαση η μικρή αύξηση του ορίου χρήσης του ELA, τόνισε ο Cailloux.
 

Facebook Comments