Περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, οι ΥΠΟΙΚ ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή για τις καταθέσεις άνω των 100.000, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο των 5,8 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ως εκ τούτου, η προσοχή στρέφεται πλέον στις αποφάσεις που θα λάβει η κυπριακή πλευρά και συγκεκριμένα στην αυριανή κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το κούρεμα. Η ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο στις 18:00.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

«Η συμφωνία αφορά έκτακτο, μη επαναλαμβανόμενο τέλος»

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ανέφερε πως η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις, προσθέτοντας πως θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο, η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.

Facebook Comments