Το ευρώ «παλεύει» εν μέσω βελτιωμένων οικονομικών στοιχείων
Το ευρώ ήταν το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη απόδοση την περασμένη εβδομάδα
Το ευρώ ήταν το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη απόδοση την περασμένη εβδομάδα
Θεμελιώδης Πρόβλεψη: Πτώση
Το ευρώ ήταν το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη απόδοση την περασμένη εβδομάδα, κερδίζοντας μόλις 0,49% έναντι του δολαρίου (με την ισοτιμία EURUSD να κλείνει στα $1,3342). Οι απώλειές του ήταν μεγαλύτερες έναντι των νομισμάτων της Ασίας-Ειρηνικού: το EURAUD υποχώρησε κατά -2,87% στα 1,4492 ενώ το EURJPY κατά -2,33% στα 128,39. Αυτό το είδος της κίνησης των τιμών- εξίσου αδιάκριτες πιέσεις έναντι του ρίσκου και των ασφαλών καταφυγίων- προοιωνίζει μεγαλύτερα προβλήματα.
Φυσικά, θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι θα θεμελιώδη είναι αυτά που προκαλούν την πρόσφατη πτώση. Πράγματι, η Ευρωζώνη αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα, η αγορά απασχόλησης στις μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να επιλυθεί.
Από τα μέσα Μαΐου, ωστόσο, η εικόνα είναι σημαντικά διαφορετική: Τα ισχυρότερα στοιχεία PMI από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι βελτιωμένοι δείκτες ως προς την αργή ανάκαμψη της ζήτησης στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και η σχετικά μειωμένη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων λόγω των περισσότερο σταθερών πολιτικών καταστάσεων σε Ιταλία και Ισπανία.
Τα παραπάνω βελτιωμένα στοιχεία ασκούν διαφορετική επιρροή στις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές. Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ενισχυθεί σημαντικά από τα μέσα Ιουνίου ( ο γερμανικός DAX έχει κερδίσει 8,91% από τα χαμηλά στις 24 Ιουνίου, ενώ ο ισπανικός IBEX έχει ενισχυθεί κατά 16,34% την ίδια περίοδο) και οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα (η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου έχει υποχωρήσει από το 1,255% στις 24 Ιουνίου στο 1,765% στο κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ αυτή του αντίστοιχου ισπανικού έχει υποχωρήσει από το 2,552% στο 1,797% την ίδια περίοδο).
Για το ευρώ, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η ισοτιμία EURUSD έχει ενισχυθεί κατά 1,86% την ίδια χρονική περίοδο, ενώ το EURJPY – ίσως το καλύτερο βαρόμετρο της ζήτησης ευρωπαϊκού ρίσκου- έχει κερδίσει μόλις ένα 0,02%. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι η ανησυχία γύρω από το momentum της ανάπτυξης, κάτι που πρωτοθίχτηκε από τον Mario Draghi στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Αύγουστο.
Μια κυρίαρχη ανησυχία για τον πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν ότι, παρά τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση τα περιφερειακά στοιχεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης, η πιστωτική ανάπτυξη παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν η πιστωτική ανάπτυξη δυσχεραίνει, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι δύσκολο να κερδίσει momentum με το δανεισμό να αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.
Μια ματιά στην πλεονάζουσα ρευστότητα της Ευρωζώνης δείχνει ότι τα επίπεδα κεφαλαίου έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα προ του πρώτου LTRO, κάτι που επιτάχυνε τις ενέσεις ρευστότητας κατά άνω του 1 τρισ. ευρώ αρχής γενομένης από τις 21 Δεκεμβρίου 2011 και τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Έτσι, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να μην επιθυμεί να «κόψει» ξανά τα επιτόκια λόγω των βραχυπρόθεσμων ανοδικών προοπτικών της ανάπτυξης, ίσως να σκέφτεται μια ακόμα ένεση ρευστότητας ώστε να τονώσει την πιστωτική ανάπτυξη.
Αν η αγορά προετοιμάζεται για μια τόσο μικρή μεταβολή πολιτικής, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προαναφέρθηκαν λειτουργούν όπως θα έπρεπε υπό αυτό το σενάριο: πρόσθετη ρευστότητα ενισχύει την αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές- οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις αγορές μετοχών- αγορά αυτών των προϊόντων που έχουν στόχο οι δραστηριότητες ρευστότητας της ΕΚΤ, δηλαδή τα ομόλογα της περιφέρειας με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποδόσεις και ένα ευρώ που πασχίζει να ενισχυθεί έναντι των σημαντικότερων ανταγωνιστών του παρά τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιφέρεια.
Έτσι, για αυτή την εβδομάδα, δεν δίνουμε τόσο μεγάλη προσοχή στα στοιχεία όσο στην αντίδραση των αγορών σε αυτά. Αν πράγματι το ευρώ υποτιμά τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, τότε τα αναμενόμενα στοιχεία για περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας της Γερμανίας δεν θα έχουν μεγάλη σημασία. Στην περίπτωση αυτού του σεναρίου, είναι πιθανό το ευρώ να προχωρήσει σε νέες απώλειες.
Facebook Comments