Η Ελλάδα ψάχνει στον πάτο του βαρελιού για να βρει χρήματα
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας πολλά πράγματα πρέπει να συμβούν, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας πολλά πράγματα πρέπει να συμβούν, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα
H συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο έχει την έννοια του προδρόμου για τις αποφάσεις που καλείται να πάρει άμεσα ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Με την οικονομική κατάσταση της χώρας του να γίνεται πλέον επικίνδυνη, ο Τσίπρας χρειάζεται να διευκρινίσει τα οικονομικά μέτρα που σκοπεύει να πάρει, το νωρίτερο αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει τα χρήματα που είναι να δώσουν οι εταίροι και τα οποία θα κρατήσουν την Ελλάδα από την κατάρρευση», αναφέρει το άρθρο.
Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο; Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής της UniCredit AG, σημειώνει: «Ελπίζω πως θα υπάρξει μια πλήρης μεταστροφή στις πολιτικές της κυβέρνησης. Επιμένω, όμως, στην άποψή μου πως αν δεν συμβεί αυτό, η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει, η έξοδος από το ευρώ θα είναι γεγονός και μετά θα έρθει το χάος. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως κάπου εδώ τελειώνει το παιχνίδι».
Κλειδωμένη έξω από τις αγορές και με τα θησαυροφυλάκια να αδειάζουν, η Ελλάδα ψάχνει στον πάτο του βαρελιού για να βρει χρήματα και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις – τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως τα χρήματα θα τελειώσουν τον επόμενο μήνα.
Ο Τσίπρας από τη μεριά του, όπως έγραψαν οι Financial Times, είπε στην Μέρκελ πως αν δεν λάβει μέρος της βοήθειας, είναι αδύνατον να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις της χώρας. «Η συνάντηση των δύο στο Βερολίνο έχει στόχο να μειώσει τα έντονα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο τις περασμένες εβδομάδες , ειδικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων», σημειώνει το άρθρο. Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως το θέμα του ελληνικού προγράμματος δεν θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στο Βερολίνο, ωστόσο οι ημερομηνίες τρέχουν και αν είναι να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει άμεσα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
«Μέχρι τώρα η αποτυχία μιας συμφωνίας έχει οδηγήσει το ελληνικό κράτος σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας να συμπιέζει και να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Ελλάδας. Οι πληρωμές, περί το τέλος Μαρτίου, των μισθών και συντάξεων πρόκειται να είναι μια πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα ταμεία αρχίζουν να αδειάζουν από ρευστό. Κάπως έτσι περιέγραψε ένας εκπρόσωπος των δανειστών στο Bloomberg.
Ένα άλλο ζήτημα που επίσης προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση είναι η συνεχόμενη εκροή καταθέσεων. Το Ιανουάριο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 20 ετών, ενώ η αιμορραγία συνεχίζεται. Την προηγούμενη Παρασκευή οι καθαρές αναλήψεις ήταν περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν φύγει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πληροφορίες έρχονται από πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα και δεν ήθελε να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Οι οικονομολόγοι της Barclays, Φρανσουά Καμπού και Τόμας Χάργιες σημειώνουν: «Υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος να υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων, αν συνυπολογίσουμε τις εκροές καταθέσεων, την ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα απογοητευτικά δημοσιονομικά δεδομένα».
Facebook Comments