Μεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά και τα στοιχεία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας.

Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων που θα ανακοινωθούν την Τρίτη καθώς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, σε περίπτωση που οι πωλήσεις διαμορφωθούν πάνω από τις προβλέψεις, τότε ενδέχεται η Fed να προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο Dow υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 15.420 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 3.670 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,14% στις 1.689 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε κατά 2,6% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 3,6%.

Επίσης, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 3,8% συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη 4,1%. Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFG, Takahiro Sekido, “το ΑΕΠ διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών καθώς οι επενδυτικές κινήσεις των επιχειρήσεων εμφανίζονται μειωμένες.»

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων ξεχωρίζει η BlackBerry, με τη διοίκηση της εταιρίας να ανακοινώνει πως εξετάζεται  η δημιουργία κοινοπραξιών, στρατηγικών συνεργασιών ή ακόμη και η πώληση της ίδιας της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, ο Prem Watsa, πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial, του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Για την απόφασή του αυτή επικαλέστηκε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

Άνοδο άνω του 1,8% εμφάνισε η μετοχή της Apple μετά τις φήμες για επικείμενη κυκλοφορία του νέου iPhone και η άνοδος των δύο αυτών μετοχών στηρίζει σε υπερ-απόδοση τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Η μετοχή της Vical υποχώρησε μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της δοκιμής του φαρμάκου Allovectin κατά του καρκίνου και την ανακοίνωση ότι σταματά να αναπτύσσει τη θεραπεία.

Στις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας: Στα 97,6 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Αναλυτικά οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν στα 297,6 δισ. δολάρια και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 200 δισ. δολ.

Μαζί με το έλλειμμα του Ιούλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα για τους πρώτους δέκα μήνες του δημοσιονομικού έτους 2013 διαμορφώθηκε στα 607,4 δισ. δολάρια, συρρικνωμένο κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η βελτίωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση -κατά 14%- των εσόδων την περίοδο αυτή.

Οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 3%, κυρίως λόγω των αυτόματων περικοπών δαπανών.
 

Facebook Comments