Κύπρος: Χάνει τον έλεγχο της Ελληνικής η Εκκλησία
Στη συρρίκνωση του σημαντικού ποσοστού που κατέχει στην Ελληνική οδηγείται η Εκκλησία
Στη συρρίκνωση του σημαντικού ποσοστού που κατέχει στην Ελληνική οδηγείται η Εκκλησία
Η προσπάθεια ενίσχυσης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας αναμένεται να αλλάξει τη μετοχική της δομή, θέτοντας σε κίνδυνο το ποσοστό 28% που κατέχει σήμερα η Εκκλησία.
Για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες €300 εκ. που εντοπίστηκαν με το ακραίο σενάριο της Pimco, και για να φθάσει σε core tier 1 ίσο με 9% μέχρι το τέλος του έτους, η Ελληνική θα προχωρήσει στην έκδοση μετοχών και στη διαφοροποίηση των όρων των ομολόγων της.
Θα μειωθεί παράλληλα το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
Με τα νέα δεδομένα, η Εκκλησία υπολογίζεται ότι θα βρεθεί με ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα μικρότερο ή κοντά στο 8%.
Για να αποφύγει τη μείωση του ποσοστού της η Εκκλησία προσπάθησε να αξιοποιήσει το τεράστιο απόθεμα ακίνητης ιδιοκτησίας που κατέχει. Οι ενέργειες της όμως προσέκρουσαν στην Κεντρική Τράπεζα και στην τρόικα, που έκριναν ότι τα ακίνητα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κύρια βασικά ίδια κεφάλαια.
Η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αμφισβητεί τη διαγνωστική άσκηση της Pimco.
Άσκηση που έκανε για λογαριασμό της Ελληνικής η Clayton έχει υπολογίσει ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες είναι €350 εκ. μικρότερες.
Η Τράπεζα διαθέτει κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 8,3% και υποστηρίζει ότι η άσκηση της Pimco υπολογίζει μελλοντικές και όχι πραγματοποιηθείσες ζημιές με ακραίες παραδοχές.
Τα δεδομένα που δημιουργούνται πάντως στις τράπεζες αλλάζουν το ρόλο της Εκκλησίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Μετά το bail-in η Εκκλησία έπαψε να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Κύπρου.
Οι μετοχές που κατείχε πριν το bail-in της δίνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της BOCY, αφού με το τελευταίο διάταγμα για το bail-in θα λάβει μετοχές αξίας ενός σεντ για κάθε μετοχή που κατείχε προηγουμένως.
Ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας υποστήριξε την Κυριακή ότι οι παλαιότερες μετοχές θα έπρεπε να αξιολογηθούν στα 50 ή 60 σεντ, και όχι στο ένα σεντ.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαφώνησε με την αξιολόγηση της Pimco και έκανε λόγο για ισοπέδωση από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Facebook Comments