Τσίπρας: Είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς την μουσική και την άνοιξη της οικονομίας
Τσίπρας: Είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς την μουσική και την άνοιξη της οικονομίας
Τσίπρας: Είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς την μουσική και την άνοιξη της οικονομίας
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει με κυρίως θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η οποία είναι συνυφασμένη με αναπτυξιακή στροφή και μείωση της ανεργίας ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω της εισήγησής του στέλνει μηνύματα για την αξιολόγηση. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα «όσο και αν κωλυσιεργούν τις διαπραγματεύσεις τα τεχνικά κλιμάκια».
Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 2021 ως τη χρονιά που θα ολοκληρωθεί η στρατηγική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου καθώς τότε η χώρα θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Υπογράμμισε μιλώντας ότι «Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και τις συνήθεις δυσκολίες και τα εμπόδια που στήνουν γνωστοί μας φίλοι, όσο, όμως, και να θέλουν να κωλυσιεργούν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Σε κάθε περίπτωση επέμεινε ότι «το πραγματικό διακύβευμα για το αύριο του τόπου δεν παίζεται στο χώρο της συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της οικονομίας».
Χαρακτηριστική είναι η αναλογία που έκανε λέγοντας «Τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς την μουσική και την άνοιξη της οικονομίας ώστε τους καρπούς να μην τους απολαύσουν λίγο».
Κατηγόρησε τα τεχνικά κλιμάκια πως η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα όσα υποστηρίζουν («η πραγματικότητα έχει κάνει τον σκοπό τους παράφωνο, έναν παράφωνο που δεν μπορεί να τον ακούει κάποιος για πολύ»). Αμέσως μετά προσέθεσε ότι «το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουν φορά τα διαγράμματα αλλά η αναπτυξιακή πολιτική να αρχίσει να γίνεται αισθητή στην κοινωνία και να μεταφραστεί σε όρους αξιοπρεπώς αμοιβόμενης εργασίας και σταθερής ασφάλισης».
Απέκλεισε το ενδεχόμενο του μοντέλου που υπήρχε μέχρι το 2009 για την επόμενη μέρα λέγοντας τόνισε ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία η επιστροφή στο 2009 και το μοντέλο της κρίσης που βασίστηκε στον εσωτερικό δανεισμό με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.
Χαρακτήρισε την ατζέντα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ως «αντιμεταρρύθμιση» («Αυτή είναι η ατζέντα Μητσοτάκη που ισχυρίζεται ότι η κοινωνία θα μακροημερεύσει μόνο αν οι πλούσιοι γίνουν πλουσιότεροι. Για εμάς αντίθετα κοινωνική ευημερία είναι η αναδιανομή του πλούτου και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος») σημειώνοντας ότι ουσιαστικά απορρυθμίζει την αγορά εργασίας ενώ πριν είχε πει ότι «Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Και για να πετύχουμε τους στόχους χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις».
Στους βασικούς στόχους τέθηκαν η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ταχύτερη ανάκτηση του ΑΕΠ -που έχει πληγεί από τη λιτότητα-, τη μείωση της ανεργίας με δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης, την ανακοπή του brain drain και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.
Δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό, προαναγγέλλοντας έτσι διαβουλεύσεις τόσο με τους παραγωγικούς φορείς όσο και σε τοπικό επίπεδο λέγοντας «Η επίτευξη των στόχων δεν είναι ενός μονάχα τομέα της κυβερνητικής πολιτικής και τα παραγωγικά υπουργεία» και προσθέτοντας «να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για τους άξονες δράσεις που θα προσδιοριστούν».
Προς το τέλος της ομιλίας είπε εμφατικά: «Όφείλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα με όραμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο κρίσιμο έργο που καλείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει. Να κάνει πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, χωρίς να υποτιμώ το έργο της διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό είναι που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση. Είμαι βέβαιος ότι το πιο δύσκολο έργο που θα αποδώσει καρπούς την επόμενη διετία και με βάση το οποίο θα κριθούμε θα το φέρουμε εις πέρας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδεμία αναφορά έγινε στο περίφημο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας που είχε εξαγγελθεί με non paper μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Facebook Comments