Συνεχίζεται το παζάρι για τα νέα μέτρα – αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για τεχνική συμφωνία
Στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι έχουν φτάσει κυβέρνηση και δανειστές
Στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι έχουν φτάσει κυβέρνηση και δανειστές
Στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι έχουν φτάσει κυβέρνηση και δανειστές, καθώς σημειώνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις, με αποτέλεσμα τα κλιμάκια να παραμείνουν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις πολύωρες συζητήσεις εξετάζονται διαφορά σενάρια περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι οι θεσμοί ενδέχεται να παραμείνουν και την Τετάρτη στην πρωτεύουσα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.
Το ΔΝΤ φέρεται να δέχεται την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού για το 2016 κάτι που αναμένεται να μειώσει το κενό που «έβλεπαν» οι Θεσμοί για το 2018. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά φαίνεται να δέχεται πως ο λογαριασμός των μέτρων θα παραμείνει κλειδωμένος στο 2% του ΑΕΠ για αφορολόγητο και συντάξεις, τουτέστιν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να κλειδώνει και ο περίφημος μηχανισμός πρόβλεψης των δημοσιονομικών.
Ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ φέρεται να ασκούσε πιέσεις για να φύγουν οι θεσμοί, παρά τη σύγκλιση που διαφαίνεται, καθώς το Ταμείο δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο των συζητήσεων, ωστόσο παρέμειναν με την επιμονή των Ευρωπαίων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, με τη νύχτα να προμηνύεται μακρά.
Οι διαφωνίες παραμένουν, σε ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ διαφορά καταγράφεται στα αντίμετρα, καθώς η κυβέρνηση θέλει μέτρα με «πολιτικό ενδιαφέρον», όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι θεσμοί επιθυμούν στοχευμένες περικοπές με στόχο την ανάπτυξη όπως η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
Θέμα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θέτει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με δήλωσή της στο Bloomberg, με αφορμή το ρεπορτάζ για πληρωμή εργαζομένων στην Ελλάδα με κουπόνια, αντί μισθού, από ορισμένες επιχειρήσεις.
Νέο μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται αυτή την ώρα στην ατζέντα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 20 Μαρτίου εάν υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του ΔΝΤ», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αργά τη Δευτέρα το βράδυ.
Facebook Comments