Προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν, για πρώτη φορά από τον πρώτο γύρο, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive για λογαριασμό της France Televisions.

Ειδικότερα, το ποσοστό του ιδρυτή του κεντρώου κόμματος «Εμπρός» εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 6 μονάδες μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων και διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 25% που συγκεντρώνει η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, το ποσοστό της οποίας παραμένει σταθερό.

Στο δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας φέρεται να επικρατεί της προέδρου του Εθνικού Μετώπου με 65% των ψήφων (+5%) έναντι 35% (-5%).

Αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Harris Interactive για τη France Televisions μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας μεταξύ του Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Φρανσουά Μπαϊρού, προέδρου του κεντρώου MoDem.

Ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, η εκστρατεία του οποίου πλήττεται λόγω της υπόθεσης της πλασματικής απασχόλησης της συζύγου του και δύο παιδιών του, παραμένει στην τρίτη θέση με ποσοστό 20%. Ακολουθούν στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν (13%) και ο υποψήφιος του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν (12%).

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν του δεξιού κόμματος «Έγερση της Γαλλίας» παραμένει σταθερός στο 3%, μπροστά από τη Ναταλί Αρτό (άκρα αριστερά, σταθερή στο 1%) και τον Φιλίπ Πουτού (άκρα αριστερά) που πέφτει κάτω από το 0,5%.

Ανάμεσα στα κριτήρια βάσει των οποίων ψήφισαν οι ερωτηθέντες περιλαμβάνονται αρχικά το πρόγραμμα του υποψηφίου (63%), η ικανότητά του να φέρει νέες ιδέες (57%), η επιθυμία ο υποψήφιός τους να κερδίσει στις εκλογές (56%) και η ειλικρίνεια του υποψηφίου (54%).

Το 82% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται (πολύ ή αρκετά) για τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 18% δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα ή αδιαφορεί τελείως.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο Διαδίκτυο από 6 έως 8 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.533 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Facebook Comments