Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σχετικά με τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων της CIA, έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής ότι η CIA συνεργάζεται με το FBI σε μια κοινή επιχείρηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Την Τρίτη ο οργανισμός WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα της CIA τα οποία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί τρόπους και εργαλεία για να υποκλέπτει συνομιλίες μέσω smartphones ή «έξυπνων» τηλεοράσεων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, τόσο η CIA και το FBI όσο και ο Λευκός Οίκος έχουν αρνηθεί να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα των εγγράφων που διέρρευσαν.

Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε την Τετάρτη στο BBC ότι «ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι βαθύτατα προβληματισμένος από οποιαδήποτε αποκάλυψη των WikiLeaks η οποία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βλάψει την ικανότητα της υπηρεσίας να προστατεύει την Αμερική ενάντια σε τρομοκράτες και άλλους αντιπάλους».

Βολές της CIA κατά WikiLeaks: Βοηθά τους εχθρούς των ΗΠΑ

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους αποκαλύψεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό και τις επιχειρήσεις, αλλά εξοπλίζουν τους αντιπάλους μας με εργαλεία και πληροφορίες που σκοπό έχουν να μας βλάψουν».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ -οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας- δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ποινική έρευνα θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα κατέληξαν στην κατοχή των Wikieaks. Επιπλέον, από την έρευνα θα γίνει προσπάθεια να καθοριστεί εάν η παραβίαση στα συστήματα της CIA ήταν δουλειά εκ των έσω της υπηρεσίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η CIA δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν τα έγγραφα – τα οποία αφορούν στην τριετία 2013-2016 – είναι αυθεντικά.

Facebook Comments