Οι μετρήσεις της AAII έδειξαν ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια αρκετά μεγάλη αύξηση σε αυτούς που βλέπουν bearish την αγορά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης όσων είναι bearish για τον S&P 500, σημείωσε αύξηση 10,9% στο 46,5% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα σκεπτικισμού για τις μετοχές, από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016.

Ο αριθμός των επενδυτών που είναι bullish για τον S&P 500, σημείωσε πτώση 7,9% στο 30%, ενώ αυτοί οι οποίοι έχουν μια ουδέτερη στάση για τις μετοχές σημείωσαν πτώση στο 23,5%. Αλλά αν και βρισκόμαστε σε μια ισχυρά ανοδική αγορά, οι bullish επενδυτές δεν έχουν βρεθεί πάνω από το 50% από τον Ιανουάριο του 2015. Πρόκειται για 114 εβδομάδες και αυτό αποτελεί ένα ρεκόρ που διατηρείται από το 1987.

Τις προηγούμενες φορές που υπήρξε ανάλογη συμπεριφορά, οι μετοχές πραγματοποίησαν μια περίοδο με ισχυρά κέρδη. Συγκεκριμένα, άλλες δυο φορές στο παρελθόν που υπήρξε ανάλογη συμπεριφορά, οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 14,4% και κατά 35,3%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αγορά των options, για πρώτη φορά μετά από την εκλογή του Trump το Νοέμβριο, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των θέσεων short στον S&P 500. Όσο η αύξηση των θέσεων short συνεχίζεται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις μετοχές.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια ισχυρά ανοδική αγορά και ότι οι προτιμότερες θέσεις είναι οι ανοδικές. Οι πτώσεις, θα είναι αραιές αλλά έντονες.

Facebook Comments