Πέρα από την άνοδο του USD η οποία έδωσε “καύσιμο” ώστε να επιταχυνθεί η πτώση στο πετρέλαιο, υπήρχε εδώ και αρκετές εβδομάδες μια εξέλιξη η οποία έμοιαζε επικίνδυνη και τελικά αποδείχθηκε.

Το πετρέλαιο δεν μπόρεσε για πολλές εβδομάδες να περάσει πάνω από την αντίσταση στα $55, την ώρα που τα hedge funds τοποθετούνταν ιδιαίτερα επιθετικά με αποτέλεσμα οι θέσεις long στο πετρέλαιο να βρεθούν σε εξαιρετικά ακραία επίπεδα long, όπως φαίνεται παρακάτω.

13 03 17 oillongs

Σύμφωνα με τη διαδεδομένη θεωρία, όταν σε ένα trade βρίσκονται τοποθετημένοι οι πάντες, τότε η αγορά έχει την τέλεια ευκαιρία να βγάλει γρήγορα και εύκολα χρήματα. Λίγες ημέρες νωρίτερα ωστόσο, είχε υπάρξει και μια ακόμα προειδοποίηση ότι το πετρέλαιο θα βρισκόταν μπροστά σε μια δύσκολη συγκυρία.

Το πετρέλαιο έχει μια πολύ στενή συσχέτιση με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο παρακάτω γράφημα. Η ισχυρή πτώση των τιμών, αναμένουμε ότι θα δημιουργήσει συνθήκες πτώσης των αμερικανικών επιτοκίων.

Δεδομένων των συσχετίσεων που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, αυτό θα μπορούσε να φέρει πτώση στο δολάριο και πτώση στις μετοχές. Ένα ακόμα ισχυρό στοιχείο το οποίο ολοκληρώνει την εικόνα και τη σύγκριση με το πετρέλαιο, είναι ότι και στα αμερικανικά ομόλογα, όλοι ποντάρουν ότι οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα, δηλαδή όλοι είναι short bonds. Όλοι όμως.

13 03 17 shortbond

 

Facebook Comments