Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νικολά Στέρτζον δήλωσε ότι θα διενεργήσει και δεύτερο δημοψήφισμα με αίτημα την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας πριν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το κατά πόσον πιστεύει πως θα κερδίσει το αίτημα της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα αυτό, η πρωθυπουργός απάντησε θετικά.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έχει μεταβληθεί ελάχιστα σε σχέση με το 45% του 2014, ενώ οι περισσότεροι Σκωτσέζοι δηλώνουν αρνητικοί στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος.

Παρ όλα αυτά, η κυβέρνηση επαναφέρει το αίτημα καθώς, σε αντίθεση με την Αγγλία, η Σκωτία έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας θεωρεί ότι το Brexit δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το οποίο τοποθετεί στο φθινόπωρο του 2018.

«Είμαι η πρωθυπουργός της Σκωτίας και δεν ξέρω αν το άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί αύριο, σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο. Αυτό λέει πολλά», σχολίασε η Στέρτζον αφήνοντας μομφές για κακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων του Brexit από την Τερέζα Μέι.

Απάντηση της Τερέζα Μέι

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Στέρτζον, η Τερέζα Μέι απάντησε διά του εκπροσώπου τύπου της.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Βρετανής πρωθυπουργού δήλωσε πως το Κοινοβούλιο αναζητά ένα πρότυπο συνεργασίας με την Ε.Ε. που θα δουλεύει για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση της Μέι για χρηστή διακυβέρνηση της χώρας.

«Ένα ακόμα δημοψήφισμα θα είναι διχαστικό, θα δημιουργήσει τεράστια οικονομική αβεβαιότητα στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή», προσέθεσε ο εκπρόσωπος τύπου, ενώ προσέθεσε πως τα στοιχεία «αποδεικνύουν περίτρανα πως η πλειοψηφία του λαού της Σκωτίας δεν επιθυμεί δεύτερο δημοψήφισμα».

Εκκινούν οι διαδικασίες για το Brexti στην Αγγλία

Οι Βρετανοί βουλευτές εξετάζουν σήμερα Δευτέρα σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. Ε

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από τους βρετανούς βουλευτές στις αρχές του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια τροποποιήθηκε κατά το πέρασμά του από τη Βουλή των Λόρδων. Θεωρητικά, εάν δεν υπάρξει εκ νέου συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, το νομοσχέδιο μπορεί να υιοθετηθεί οριστικά από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απόψε.

Ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ζήτησε χθες από τους βουλευτές «να μην δέσουν τα χέρια» της Τερέζα Μέι πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα δώσουν τέλος στην 40ετή ταραχώδη σχέση Βρετανίας-Ε.Ε., καλώντας τους να απορρίψουν τις δύο τροπολογίες που προστέθηκαν στο κείμενο στη Βουλή των Λόρδων.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ζητούν την προστασία των δικαιωμάτων των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζητούν το Κοινοβούλιο να έχει τον τελευταίο λόγο για την τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα απορρίψουν τις δύο τροπολογίες των Λόρδων.

Facebook Comments