Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές του τούρκου προέδρου περί ναζισμού και φασισμού στη διάρκεια της διπλωματικής διένεξης με την Ολλανδία είναι απαράδεκτες.

«Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λέξεις όπως φασισμός ή Ναζί, αυτό είναι απαράδεκτο επειδή πρόκειται για λέξεις πολύ βίαιες», δήλωσε ο Ερό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη με τη σουηδή ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Ολλανδία «μπανανία» και υποσχέθηκε ότι θα την κάνει να «πληρώσει το τίμημα» για τη μεταχείριση την οποία επιφύλαξε σε δύο τούρκους υπουργούς και η οποία του θύμισε, όπως είπε, «τον ναζισμό και τον φασισμό».

«Απηύθυνα έκκληση για ηρεμία και για αποφυγή απ όλους κάθε πρόκλησης», υπογράμμισε ο Ερό.

Ο γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η Γαλλία από την πλευρά της επέτρεψε χθες τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια συγκέντρωση στο Μετς (ανατολική Γαλλία) για το τουρκικό δημοψήφισμα, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Στην ομιλία του στο Μετς, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε και πάλι εναντίον της Ολλανδίας χαρακτηρίζοντάς την «πρωτεύουσα του φασισμού».
 

Facebook Comments