Από την πρώτη κιόλας βραδιά της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup, της 20ής Φεβρουαρίου, είχαμε σπεύσει να προσγειώσουμε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνόδου με το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο «πανωλεθρίαμβος».

Γιατί ήταν πραγματικά αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι οι δανειστές, που μέχρι τότε ζητούσαν μέτρα που έφθαναν περίπου το 2% του ΑΕΠ, δέχθηκαν τελικώς μέσα σε λίγη ώρα να εφαρμοστούν τα δημοσιονομικά, φορολογικά μέτρα ταυτόχρονα με αντίμετρα ελάφρυνσης τα οποία πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση

Το αφήγημα «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα», που διέρρεε το Μέγαρο Μαξίμου και αναπαρήγαγαν τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης έχει ήδη καταρρεύσει. Ενδεικτικό της στάσης των πιστωτών είναι το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι τα περίφημα αντίμετρα θα εφαρμόζονται μόνο εάν επιτυγχάνεται ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% και εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υφίσταται κανένα «αντίμετρο», αλλά τα επώδυνα δημοσιονομικά, φορολογικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν κανονικά.

Το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, άλλωστε, δεν άντεχε σε καμία λογική, «κάηκε» για τα καλά. Και η ελληνική κοινωνία το έχει αντιληφθεί αυτό πάρα πολύ καλά. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη δημοσκόπηση της Opinion poll που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι πολίτες σε ποσοστό 75% δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση, προκειμένου να «εξουδετερωθούν» τα επώδυνα μέτρα για την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των συντάξεων.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως έκανε και το 2016 με το υπερταμείο και το δημοσιονομικό «κόφτη», και τώρα ψάχνει για το «αμπαλάρισμα» των μέτρων που θα υποχρεωθεί να περάσει. Το εφεύρημα των αντιμέτρων «κάηκε». Τώρα απομένει να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστεί ο κ. Τσίπρας για να παρουσιάσει τα μέτρα, τα οποία θα του δώσουν πολιτικό χρόνο, αλλά θα επιταχύνουν και την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και την κοινωνία.

Facebook Comments