H Credit Suisse ξεκίνησε έναν νέο επενδυτικό οδηγό, με τίτλο “Βαρόμετρο Ρίσκου” για να μπορέσει να βοηθήσει τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα που είναι κρίσιμο και καθοριστικό για την Ευρώπη.

Όπως υπογραμμίζει, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή σταθερότητα παραμένει η Marine Le Pen, προσθέτοντας πως στην καλύτερη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών θα συρθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αναλύοντας τις πιθανές εκβάσεις στις ολλανδικές, γαλλικές και γερμανικές εκλογές, την ενεργοποίηση από την Βρετανία του Άρθρου 50 για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το  Brexit και τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse δίνουν τρία σενάρια για το άμεσο μέλλον της Ευρώπης, το βασικό, το “καλό” και το… “κακό”…

Τα τρία σενάρια

Στο πρώτο σενάριο το οποίο η ελβετική τράπεζα χαρακτηρίζει “θετικό”, οι φιλοευρωπαϊκοί, κεντρώοι υποψήφιοι αναμένεται να αποδειχθούν οι νικητές στις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν οι δύο αυτές βασικές δυνάμεις της Ευρώπης πάνε στις κάλπες τον Απρίλιο (και τον Μάιο) και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Το σενάριο αυτό προβλέπει επίσης ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα και στις εκλογές της Ολλανδίας που διεξάγονται αύριο.

Το “βασικό σενάριο” της Credit Suisse “βλέπει” πως οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για το κλείσιμο τη β αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδας, να σέρνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να υπάρξει οριστική επίλυση.

Επίσης, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ολλανδική Βουλή θα παλέψει για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ο κεντρώος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Emmanuel Macron αναδεικνύεται νικητής.

Σύμφωνα με το “αρνητικό σενάριο”,  η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να λάβει περισσότερη χρηματοδότησης και η Marine Le Pen του κόμματος του Εθνικού Μετώπου εκλέγεται πρόεδρος της Γαλλίας.

Όπως τονίζει η Credit Suisse, οι  γαλλικές προεδρικές εκλογές αποτελούν το σημαντικότερο κίνδυνο για την Ευρώπη αυτό το έτος, και κάθε μείωση της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις  υπέρ της Le Pen θα δημιουργήσει ένα υψηλό βαθμό μεταβλητότητας στις αγορές.

Η Credit Suisse θα ανανεώνει τους “Βαρόμετρο Κινδύνου” συχνά για να αντανακλά τα επίπεδα του συστημικού κινδύνου στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και μετοχών.

Συνολικά, η τράπεζα θεωρεί “απίθανο” ότι θα υπάρξει έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, αλλά προειδοποιεί ότι “οι θεσμικές εγγυήσεις κατά της διάλυσης του ευρώ παραμένουν ημιτελείς”.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments