Η Ελλάδα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2019 ακόμα και χωρίς τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το υψηλότερο του αναμενόμενου πλεόνασμα αντανακλά την υποχώρηση των δημόσιων δαπανών και τους υψηλότερους φόρους που έχουν τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρει το πρακτορείο. Καθώς η Ελλάδα δουλεύει με τους πιστωτές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την οριστικοποίηση της λίστας των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμόσει από το 2019 για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, η μεγαλύτερη εκτίμηση για το πλεόνασμα μπορεί να βοηθήσει να της δοθεί κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί καλύτερα μέτρα για να αντισταθμίσει το χρηματοοικονομικό βάρος της επιπλέον λιτότητας.

Εάν αυτά τα επιπλέον μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν το 2019, το πλεόνασμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5%, αναφέρει η μία πηγή στο πρακτορείο, η οποία δεν κατονομάζεται καθώς οι εκτιμήσεις δεν είναι δημόσιες. Ακόμα και χωρίς τα νέα μέτρα, η Αθήνα εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2020 και πάνω από 5% για το 2021, αναφέρει ο άλλος αξιωματούχος.

Facebook Comments