Στις 24 Ιανουαρίου 2017 δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μία δημοσκόπηση της εταιρίας Interview το αξιοσημείωτο με αυτήν την έρευνα είναι ότι στην ερώτηση «Ποιά χώρα θεωρείται περισσότερο φιλική προς την Ελλάδα», η Ρωσία έρχεται ως πρώτη επιλογή με ποσοστό 43%. Επιπλέον στην ερώτηση ποιον ηγέτη εκτιμούν οι Έλληνες περισσότερο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό 39% . Βλέπουμε ότι η Ρωσική μυστική διπλωματία έχει φέρει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και στην χώρα μας. Αιχμή αυτής της πολύχρονης εκστρατείας προπαγάνδας υπέρ της Ρωσίας είναι η θρησκεία και κυρίως η Ορθοδοξία. Η πρακτική προπαγάνδας μέσω της θρησκείας είναι παμπάλαια (βλ. «Ξανθό γένος») και αποτελεί πλέον ένα κοινό μέσον προώθησης των Ρωσικών θέσεων στην Ελληνική κοινή γνώμη. Πάντα η Ρωσική μυστική διπλωματία εκμεταλλευόταν παραθρησκευτικούς κύκλους ακόμα και μεμονωμένους καλογέρους – ψευδοπροφήτες (υπόθεση Παπουλάκου 1849) που κήρυτταν την προσήλωση στην ομόδοξη Ρωσία. Στον 21ο αιώνα η προπαγάνδα άλλαξε μέσα αλλά όχι και μεθόδους οι παραθρησκευτικές οργανώσεις απέκτησαν ιστοσελίδες με γεωπολιτικό περιεχόμενο  και οι καλόγεροι – προφήτες απέκτησαν δύο και τρείς σελίδες προφίλ στο facebook, στο παιχνίδι της πλύσης εγκεφάλου μπήκαν και πολύ «πλανημένοι» δημοσιογράφοι που στην πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση δήλωναν με ύφος αυθεντίας από τις τηλεοράσεις ότι:

-Για φανταστείτε τον Πούτιν να έχει δύο προσφορές από την Ελλάδα και από την Τουρκία, σε ποιόν θα επιλέξει να δώσει τα S300 ή S400; Στον Χριστιανό ή στον Μουσουλμάνο; Ένα τηλέφωνο θα είναι από το Άγιο Όρος και λύθηκε το θέμα. Κρατήσετε το αυτό! Γιατί η θρησκευτική διπλωματία στις μέρες μας και πάντα παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Από ότι φαίνεται το τηλεφώνημα από το Άγιο Όρος δεν έχει γίνει ακόμα και έτσι ο Πούτιν μπορεί να συνεχίζει ανενόχλητος την ένθερμη συνεργασία του και συμμαχία του με τον Ερντογάν, δηλώνοντας στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών ότι:

-Θεωρούμε την Τουρκία το σημαντικότερο εταίρο μας.

Όσο για το τι ειπώθηκε στην θερμή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ –ΜΠΕ:

«Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διήρκησε πολλές ώρες, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν ένα σχέδιο συνεργασίας έως το 2020 προκειμένου να δώσουν ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έκρινε ότι είναι δυνατόν το ύψος αυτών των συναλλαγών να ανέλθει στο μέλλον στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα τόνισε πως «το πρόσφατο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο (που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη), ήταν πολύ γόνιμο από την άποψη της επανενεργοποιήσης των επαφών μας».

Μεταξύ των δύο χωρών «στον ενεργειακό τομέα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές αναγνώσεις, και όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στους άλλους τομείς», είπε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

«Όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που συχνά διαδραματίζει ρόλο κλειδί. Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΟΣΕΠ, στην οποία σας προσκαλώ να έρθετε, ευελπιστώντας ότι θα συμμετάσχετε σ’ αυτήν», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Συνεργασίας.»

Όπως βλέπουμε η Ρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα δεν συνάδει με την επίσημη Ρωσική εξωτερική πολιτική, άρα ποιός είναι ο σκοπός και η επιδίωξη της αφού συνεχεία διαψεύδονται από την πραγματικότητα  οι φήμες που διαδίδουν; Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος είναι ο τελικός σκοπός της γιατί αυτός ανάλογα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα μεταβάλλεται. Πάντως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ρωσική προπαγάνδα στοχεύει στην προσάρτηση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης που θα μπορούσε στο μέλλον να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης στην Ελλάδα για την προώθηση των Ρωσικών σχεδίων.                           

Facebook Comments