Καταστάσεις που θυμίζουν 2015 αρχίζει να ζει η πραγματική οικονομία τη στιγμή που επισήμως η ημερομηνία για το ενδεχόμενο τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει ήδη μετακινηθεί από τις 20 Μαρτίου στις 7 Απριλίου.

Το πρώτο σαφές δείγμα είναι η απροσδόκητη αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA λόγω της μείωσης των καταθέσεων κατά 2,8 δισ. ευρώ και της αύξησης των κόκκινων δανείων κατά 800 εκατ. Η επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού Ντανιέλ Νουί, η οποία θα βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες αισιόδοξη -μάλλον για να μη χειροτερέψει την κατάσταση- θεωρώντας όμως μείζον θέμα τα κόκκινα δάνεια. Σε δήλωσή της τόνιζε χθες ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά. «Τώρα, η μείζων πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ως γνωστόν, όμως, ο εξωδικαστικός μηχανισμός έκλεισε πριν από μία εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προβλέπει την πλήρη εφαρμογή σε ορίζοντα εξαμήνου.

Το δεύτερο δείγμα ότι η αβεβαιότητα υπάρχει όχι μόνο στην πραγματική οικονομία αλλά και στο οικονομικό επιτελείο έρχεται από τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Στην ανακοίνωση του ΓΛΚ για το πρώτο δίμηνο του χρόνου καταγράφονται ξανά πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ και 400 εκατ. υπέρβαση εσόδων. Το καμπανάκι κινδύνου όμως έρχεται από τις δαπάνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πληρωμές του Δημοσίου υστερούν κατά 866 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι το οικονομικό επιτελείο μεταχρονολογεί πληρωμές περιμένοντας καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, που αναμένεται από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εικόνα συμπληρώνεται αν στα παραπάνω προστεθεί και η ανησυχία ότι το πρώτο τρίμηνο του χρόνου δεν θα είναι πολύ καλύτερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 παγιώνοντας την υφεσιακή τροχιά της οικονομίας.

Στην παρούσα φάση ένα από τα βασικά προβλήματα για την τεχνική συμφωνία στα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης είναι το εργασιακό. Κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση, με την ελληνική πλευρά να αναζητά και πάλι «πολιτική λύση». Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάχθηκε χθες και ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και πάλι δεν εξήγησε πώς μπορεί να συνδυαστεί αυτό με τις απαιτήσεις που εγείρει το ΔΝΤ.

Με αυτά τα δεδομένα αποκλείεται προς το παρόν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι μόνο ένα μέρος του δρόμου μέχρι και τη συνολική συμφωνία.

Η ατζέντα του Eurogroup που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει ότι και η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα θα αναλωθεί σε ό,τι αφορά την Ελλάδα στην επιβεβαίωση της προόδου που υπήρξε κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Facebook Comments