O αγοραστής της ΔΕΣΦΑ, SOCAR, πρόκειται να υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας με την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό εταιρία της Ρωσίας Rosneft, είπαν την Τρίτη πηγές του κλάδου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και της SOCAR, η συμφωνία θα καλύπτει τους κλάδους του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα σχέδια.

«Η συμφωνία μεταξύ της Rosneft και της SOCAR θα υπογραφεί την Τρίτη. Συγκεκριμένα projects θα προσδιοριστούν στο επόμενο μισό του έτους», είπε στο Reuters στέλεχος της αζέρικης εταιρίας.

Τόσο η SOCAR όσο και η Rosneft αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσημα το θέμα.

Η συμφωνία θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μπακού και της συνάντησής του με τον αζέρο ομόλογο του Ιλχάμ Αλίγιεφ.

H Rosneft προσπαθεί να σπάσει το μονοπώλιο της ρωσικής εταιρίας αερίου Gazprom που ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενώσυνεργάζεται με την Exxon Mobil για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Ρωσία.

Ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Gazprom και στενός συνεργάτης του Πούτιν, δεν θα συμμετέχει στην ρωσική αποστολή που θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία έχει περιορισμένη παρουσία στην αγορά ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, με την Gazprom να αγοράζει μικρές μόνο ποσότητες αερίου για εξαγωγή. Παρουσία έχει στη χώρα και η Lukoil, στους κλάδους πετρελαίου και αερίου.

Πηγές του κλάδου είπαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η Rosneft επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο στο επενδυτικό σχέδιο Absheron στο Αζερμπαϊτζάν. «Δεν αποκλείεται στη συμφωνία να αναφέρεται το ζήτημα του Absheron, μαζί με άλλα επενδυτικά σχέδια», δήλωσε η πηγή στη SOCAR.

Facebook Comments