Τα αντίμετρα θα φέρουν κι άλλα… μέτρα
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πιαστεί από τα αντίμετρα για να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί στο οποίο βρίσκεται
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πιαστεί από τα αντίμετρα για να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί στο οποίο βρίσκεται
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πιαστεί από τα αντίμετρα για να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί στο οποίο βρίσκεται, μετά και το καμπανάκι γύρω από την οικονομία και τις τράπεζες, για να μην πέσει στον γκρεμό. Το νέο αφήγημα που έφτιαξε από την ημέρα του τελευταίου Eurogroup, ότι για κάθε 1 ευρώ μέτρων θα δίνεται πίσω 1 ευρώ αντίμετρων, αφενός κατέρρευσε μέσα στα πρώτα 24ωρα, αφετέρου φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για νέες περιπέτειες και… ακόμη περισσότερα μέτρα.
«Θέλετε αντίμετρα; Φέρτε πλεονάσματα μαμούθ, πάρτε νέα μέτρα εκτός των 3,6 δισ. και τότε μπορείτε να μοιράσετε μερικά ψίχουλα», φαίνεται να λένε οι δανειστές.
Τι θυμήθηκα τώρα… Μετά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, το περασμένο καλοκαίρι ο οποίος δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές το 2014 προέβλεπε πλεόνασμα 4,5% για το 2016 ( και για τα επόμενα χρόνια), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πραγματοποιήσει δριμεία επίθεση, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Γ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε πως, παρόλο που το πλεόνασμα 4,5% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2016 ήταν αδύνατον να επιτευχθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έτοιμη να το αποδεχτεί, φέρνοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση».
Και γενικότερα οι κύριοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όποτε βρίσκουν ευκαιρία «ξεμπροστιάζουν» τα υψηλά πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Άσχετα αν τότε η Τρόικα προέβλεπε πως η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,9% το 2015 και στη συνέχεια με ρυθμό 3,7% το 2016, δηλαδή ανάπτυξη κοντά στο 7% στην 2ετία… Άσχετα αν τα μέτρα που ζητούσε η Τρόικα τότε, 1,6 δισ., ήταν όχι μόνο για το 2015, αλλά και για το 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βλέποντας τα αντίμετρα που θέλει με τόσο πάθος να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ανεβάζουν κι άλλο τον στόχο των πλεονασμάτων και μάλιστα σε επίπεδα-βουνό, ανεβάζοντας έτσι και τον λογαριασμό των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.
Αυτό ακριβώς αφορά η διαρροή προς το Bloomberg από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ ότι στο σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το 2018-2021 το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 προβλέπεται στο 3,8% του ΑΕΠ, και ότι το 2019 θα εκτοξευθεί κοντά στο 5% του ΑΕΠ.
Εκεί λοιπόν που ο κ. Τσακαλώτος ζητούσε από το 3,5% του στόχου για το πλεόνασμα, το 1% να δοθεί σε ελάφρυνση των φόρων, η τρόικα ζητά πλέον +1% με +1,5% πλεόνασμα έτσι ώστε να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, αφού με τα μέτρα ύψους 2% περίπου του ΑΕΠ, το 3,5% του στόχου για το πλεόνασμα, μόλις που καλύπτεται.
Αυτό σημαίνει πως εκτός από 3,6 δισ. μέτρα που ζητούν οι δανειστές να νομοθετηθούν τώρα, στη συζήτηση μπαίνει άλλο ένα πακετάκι μέτρων που μπορεί να κινηθεί ακόμα και στο 1% του ΑΕΠ. Και όλα αυτά για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα αντίμετρα που είναι και το μόνο αφήγημα στο οποίο στηρίζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση.
Έλα όμως που η σούπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χαλάει και πάλι. Η λίστα των αντιμέτρων που δέχονται να συζητήσουν οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα φτωχή, και περιλαμβάνει κυρίως προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ σε ότι αφορά τις μειώσεις της φορολογίας (π.χ εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιχειρήσεις) και των ασφαλιστικών εισφορών, αυτές είναι πολύ μικρές έως ελάχιστες.
Με τι… ψυχή θα βάλει η κυβέρνηση τους βουλευτές της να ψηφίσουν τα νέα μέτρα μετά την… προσγείωση Τσακαλώτου χθες στη Βουλή. Οι διαφοροποιήσεις από βουλευτές χτυπούν ήδη το καμπανάκι κινδύνου στο Μαξίμου, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα και χάνονται τα «ορόσημα» για συμφωνία, το ένα μετά το άλλο.
Γι αυτό και η κυβέρνηση επιλέγει για μία ακόμη φορά να κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω στον δρόμο και να παίξει στις καθυστερήσεις, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την οικονομία η οποία οδεύει όπως όλα δείχνουν σε ύφεση και το α’ τρίμηνο, κι έτσι δεν αναμένεται να πάμε σε συμφωνία πριν το παρά,.. ‘5 δηλαδή τον Ιούνιο και λίγο πριν η δόση των 7 δισ. γίνει αναγκαία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία…
Facebook Comments