Ολοκλήρωσα πρόσφατα ένα μακρύ ταξίδι στην Άπω Ανατολή κατά τη διάρκεια του οποίου είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες που –λόγω των χαρακτηριστικών της φυλής- δεν προβαίνουν συχνά σε έντονη κριτική ή πικρόχολα σχόλια.

Όταν όμως αποκτήσαμε την απαραίτητη οικειότητα – μετά την πρώτη εβδομάδα της διαμονής μου εκεί – άρχισαν να μου θέτουν ερωτήσεις που αν και «επιθετικές» ήταν απολύτως λογικές:

«Ποιο είναι το μήνυμα που περνάει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Τσίπρας, εντός κι εκτός Ελλάδος;» με ρώτησε ένας διάσημος πλην όμως σεμνότατος οικονομολόγος…

«Και δεν εννοώ πολιτικό μήνυμα, αλλά κυρίως κοινωνικό και εκπαιδευτικό. Ρωτώ δηλαδή ποιο είναι το παράδειγμα που ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν στους Έλληνες κι επίσης ρωτώ αν αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση!»

Απλή, λογική, καταπληκτική ερώτηση! Δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω την απάντησή μου. Άρχισα αμέσως να αποκρίνομαι, περιγράφοντας με απόλυτα ωμότητα τη φρικτή πραγματικότητα…

Ο Τσίπρας μπήκε με μεταγραφή στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Το τελείωσε μετά από 10 χρόνια, με μεγάλη βοήθεια από κομμουνιστές καθηγητές τους οποίους έκανε υπουργούς μόλις έγινε πρωθυπουργός.

Δεν έμαθε Αγγλικά. Τα τελεταία δύο χρόνια έκανε εντατικά μαθήματα μπας και μπορέσει να σταθεί μπροστά σε ξένους ηγέτες αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να τα κάνει λίγο καλύτερα από τα Αλβανικά του. Έγινε δε διεθνώς ρεζίλι  όταν τόλμησε να κάτσει απέναντι στον Μπιλ Κλίντον χωρίς διερμηνέα.

Δεν δούλεψε ποτέ! Ομοίως και τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησής του που έκαναν μεγάλη καριέρα σε περιθωριακά καφενεία μελετώντας τον Στάλιν και τον Τσάβεζ. Άλλοι, τύπου «Καρανίκα» ήταν αντίθετοι σε κάθε είδους καριέρα!

Κανείς από αυτό το ανοσιούργημα που ονομάζεται κυβέρνηση «Τσίπρα-Καμμένου» δεν σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Η γενική κατάλυση των νόμων ξεκινά από τη διενέργεια αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος και καταλήγει στην καταστρατήγηση του αντικαπνιστικού νόμου από υπουργούς μέσα σε μουσεία και νοσοκομεία!

Σε όλα αυτά, προσθέτω την αναξιοπιστία, το ψέμα, της μόνιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, την μη τήρηση υποσχέσεων,τον κανιβαλισμό «συντρόφων», την ασέβεια σε κάθε είδος πρωτοκόλλου, την απόπειρα φίμωσης του Τύπου, κ.λ.π.

Εκείνη τη στιγμή  οι συνομιλητές μου με διέκοψαν και με ρώτησαν πώς είναι δυνατόν να ανέχεται ο λαός όλα αυτά χωρίς να αντιδρά!

Σκέφτηκα τότε δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν το όνομα ενός μαγαζιού που πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί στη Μεταμόρφωση με το βαθιά πολιτικοποιημένο όνομα: ΧΑΣΟΠΟΤΑΒΕΡΝΑ «ΤΟ ΓΙΔΙ». Το δεύτερο ήταν ο Κατρούγκαλος!

Αμέσως λοιπόν άρχισα να τους εξηγώ γιατί το όνομα της ταβέρνας θα μπορούσε να περιγράφει την ουσία αλλά και τους οπαδούς της παρούσας κυβέρνησης. Εν συνεχεία τους ανέλυσα το «φαινόμενο Κατρούγκαλου» και την πορεία που μπορεί να έχει ένας τέτοιος άνθρωπος εξαιτίας της αβελτηρίας και της ανεκτικότητας που έχει μέρος του ελληνικού εκλογικού σώματος λόγω εγκεφαλικής παράλυσης…

Τότε κάτι ψέλλισαν στη γλώσσα τους, ξαναγέμισαν τα ποτήρια και αλλάξαμε κουβέντα… Πρέπει να υπέθεσαν ότι ενοχλήθηκα από την όλη συζήτηση…

Facebook Comments