Ξεπερνούν τους 10.000 οι επωφελούμενοι στο πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ
Περισσότεροι από 10.000 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμενες χώρες – μέλη.
Περισσότεροι από 10.000 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμενες χώρες – μέλη.
Περισσότεροι από 10.000 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμενες χώρες – μέλη, στο πλαίσιο του προγράμματος Μετεγκατάστασης που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Από τις αρχές Μαρτίου του 2017, 367 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Γερμανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία ανεβάζοντας τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων στις 10.004. Συνολικά, από τις αρχές του προγράμματος τον Οκτώβριο του 2015, έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ 14.439 άτομα.
Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ Laura Thompson, κατά τη επίσκεψή της στην Ελλάδα, χαιρετίζει το νέο – αριθμό ορόσημο, υπογραμμίζοντας τα οφέλη του προγράμματος. «Η αξία του προγράμματος μετεγκατάστασης λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Αφ’ ενός σε πολιτικό επίπεδο και αφ’ ετέρου προς όφελος των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα, όχι μόνο αναδεικνύει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μιας γνήσιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συμβάλλει για κάθε ένα από τους 14.500 επωφελούμενους στο ξεκίνημα μιας νέας ζωής», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ευρώπη, τη Νορβηγία και την Ελβετία, Eugenio Ambrosi, υπογραμμίζει τη δέσμευση των κρατών – μελών να επιταχύνουν τις διαδικασίες για όλους, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
«Τελευταία παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των επωφελούμενων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέχρι και την ολοκλήρωσή του, το φθινόπωρο του 2017, αναμένονται επιπλέον 15.000 με 18.000 μετεγκαταστάσεις», δήλωσε. «Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, όμως δεν εφησυχάζουμε δεδομένων των δεσμεύσεων που έχουν γίνει. Ο ΔΟΜ συνεχίζει να ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους», προσέθεσε.
Η Γερμανία με 3.093 μετεγκαταστάσεις, η Γαλλία με 2.764 και η Ολλανδία με 1.486 βρίσκονται στην κορυφή της λίστας χωρών μετεγκατάστασης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επαινεί την Φινλανδία και τη Μάλτα για το γεγονός ότι ανταποκρίνονται πλήρως στους αριθμητικούς τους στόχους.
Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2017, το 58% των επωφελούμενων του προγράμματος ήταν Σύροι, το 29% κατάγονταν από την Ερυθραία και το 10% από το Ιράκ. Το 38% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες και το 33% άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Σημαντική αύξηση στον αριθμό των μετεγκαταστάσεων έχει σημειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότερες από το 1/3 των συνολικών μετεγκαταστάσεων καταγράφηκε τις τελευταίες 100 ημέρες.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος Μετεγκατάστασης στην Ελλάδα μέχρι σήμερα προέρχονται κυρίως από τη Συρία (81%) και το Ιράκ (14%). Το πρόγραμμα έχει επίσης υλοποιήσει τη μετεγκατάσταση 207 ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών από την Ελλάδα, με τη Φινλανδία να υποδέχεται την πλειονότητα αυτών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΔΟΜ, σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές, τις ιταλικές αρχές και άλλους φορείς με τη συνεχή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών-μελών της ΕΕ, και άλλων εταίρων.
Με στόχο να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ενταχθούν στη νέες κοινότητές τους, ο ΔΟΜ πραγματοποιεί προ-αναχωρησιακές συνεδρίες πολιτισμικού προσανατολισμού, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και καθοδήγηση σχετικά με την άφιξή τους στις χώρες υποδοχής.
Facebook Comments