ΧΑ: Οι ξένοι τελικά ήρθαν για να μείνουν…
Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις αποτελούν το play των επενδυτών
Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις αποτελούν το play των επενδυτών
Όπως έγραψε και χθες το «MN», το πεδίο του ενδιαφέροντος διευρύνεται. Και αφορά και τις τράπεζες, αν και ανακεφαλαιοποιημένες και με βασικό μέτοχο πλέον το ΤΧΣ, οι επενδυτές εστιάζουν στο να αποκομίσουν κέρδη, ποντάροντας στην αναδιάρθρωσή τους, στην πώληση παγίων τους και βεβαίως στην είσοδο ισχυρών ονομάτων της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής στη μετοχική τους σύνθεση. Αν και στην ΕΤΕ επικρατεί κόπωση στη συνεδρίαση της Τρίτης, τη σκυτάλη της ανόδου έλαβε η Alpha Bank και ακολουθεί η Πειραιώς.
Σημειωτέον, ότι οι δύο αυτές τράπεζες, με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους «ανταγωνίζονται» ευθέως χρηματιστηριακά τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό με p/bv κοντά στο 0,5 και 0,7. Επιπρόσθετα, με το ΤΧΣ στη μετοχική τους σύνθεση θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα συμβούν δύο «τινά»:
Το πρώτο ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν πάγιά τους, π.χ. η Alpha Bank το Hilton, ή θυγατρικές στο εξωτερικό, η Εθνική ήδη αναμένει νέα από την πώληση του Αστέρα, την Εθνική Ασφαλιστική και προετοιμάζει την είσοδο της ΠΑΝΓΑΙΑ, της εταιρείας που θα περιλαμβάνει τα ακίνητα του ομίλου στο Χρηματιστήριο και η Πειραιώς μια σειρά από άλλες μη τραπεζικές δραστηριότητες. Η τελευταία, όπως έχει καταστήσει σαφές, θα μεταλλάξει την Geniki Bank σε επενδυτικό βραχίονα του ομίλου που έχει συστήσει.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την παρουσία των distress funds, τα οποία πραγματοποιούν συχνά πυκνά επισκέψεις και επαφές με τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, προκειμένου να αγγοράσουν δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αν και πολλά από αυτά τα δάνεια μπορεί να «χτυπηθούν» ακόμα και στο μισό της αξίας τους, οι Ελληνικές τράπεζες θα πάψουν να έχουν την αιμορραγία των επισφαλειών και των κόκκινων δανείων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα σούπερ κέρδη σε τραπεζικές μετοχές και warrants και τα πακέτα που γίνονται με τίτλους που περνούν απευθείας σε ξένα χαρτοφυλάκια στο εξωτερικό, αποτελούν δέλεαρ για τοποθετήσεις στο Χ.Α. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και με τη… «βούλα» της Morgan Stanley, έχει καταστεί αναδυόμενη με το «μπες, βγες» των κεφαλαίων στην ημερήσια διάταξη.
Συστημικός κίνδυνος
Η μείωση του συστημικού ρίσκου είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων κεφαλαίου, της δραματικής συγκέντρωσης του κλάδου και της μείωσης των δανείων, σύμφωναμε αναλύσεις ευρωπαϊκών think tanks και οι Ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι έχουν μειώσει τα ρίσκα τους για την Ελληνική οικονομία περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο στην Ευρώπη. Ειδικότερα, τα τεστ αντοχής που έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας έδειξαν ότι η Εθνική Τράπεζα δεν παρουσιάζει το παραμικρό συστημικό ρίσκο, έχοντας αντλήσει 9,7 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Αντίστοιχα, διαπιστώνει η έρευνα, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το δανεισμό της από το 350% στο 10% και αύξησε την κεφαλαιοποίησή της από το χαμηλό των μόλις 200 εκατ. ευρώ στα 6,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Η μείωση του δανεισμού και η εξαγορά της Emporiki Bank συνέβαλαν ώστε να μειωθεί το συστημικό ρίσκο της Alpha Bank από τα 2,8 δισ. ευρώ στα 0,8 ευρώ, στο διάστημα που μεσολάβησε από τα τέλη Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου.
Aποκρατικοποιήσεις
Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, η επιτυχία του ΟΠΑΠ, έστω και μετά από τρεις μήνες μετά την επιλογή του πλειοδότη, άνοιξε την όρεξη της κυβέρνησης για νέες επιτυχίες. Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και ΤΡΑΙΝΟΣΕ θεωρούνται ως οι αμεσότεροι «στόχοι», στους οποίους επενδύει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποιήσης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Στ. Σταυρίδης, μιλώντας χθες στο Mega, στόχος είναι οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα (οι στόχοι για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων) διαμορφώνεται ως εξής:
– Τέλη 2013 ή άρχες 2014: Αποκρατικοποίηση ΕΥΑΘ
– Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014: Αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ
– Εντός του πρώτου τριμήνου του 2014: Αποκρτικοποίηση ΟΛΠ – ΟΛΘ
Λιμένες
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, για τους οποίους, όπως είπε ο κ. Σταυρίδης, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Ο κ. Σταυρίδης σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει την πώληση του συνόλου των μετοχών των δύο Οργανισμών, ωστόσο, προσέθεσε, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης, «έχει διαφορετική άποψη».
ΕΥΑΘ
Η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως επισήμανε ο κ. Σταυρίδης, θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2014.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι «δεν ιδιωτικοποιείται το νερό», αλλά οι υπηρεσίες τιμολόγησης, συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, καθώς και είσπραξης.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα μειωθούν οι τιμές του νερού ή έστω θα παραμείνουν σταθερές για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναμένεται ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ο κ. Σταυρίδης είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Κινέζους, Ρώσους και Γάλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πάει σε εκείνον που θα δώσει τα περισσότερα».
Η ιδιωτικοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Το ίδιο διάστημα θα είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία για την αποκρατικοποίση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού (ROSCO).
Ολοκληρώθηκε η πρώτη πώληση ακινήτου σε Κινέζο υπήκοο
Υπεγράφη, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, το πρώτο συμβόλαιο που αφορά την πώληση ακινήτου στην Αττική σε Κινέζο υπήκοο, με βάση τον νέο νόμο 4146/2013, ο οποίος προβλέπει τη χορήγηση αδειών παραμονής σε πολίτες μη Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αυτοί προβούν σε αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ακινήτων BuildUp, το συμβόλαιο υπογράφηκε στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνεργασίας της ελληνικής εταιρείας με την κινέζικη εταιρεία CSDH για την προώθηση ελληνικών ακινήτων στο αγοραστικό και επενδυτικό κοινό της Κίνας.
Η BuildUp δραστηριοποιείται ως εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ανάπτυξης και επένδυσης ακίνητης περιουσίας τόσο στην Αττική, όσο και σε μεγάλα νησιά όπως την Κρήτη και τη Ρόδο.
ΧΣ
Facebook Comments