Υπομονή με την Ελλάδα ζητά η Μέρκελ
Μερικά πράγματα στην Ελλάδα κύλησαν με πιο αργούς ρυθμούς από ότι ελπίζαμε
Μερικά πράγματα στην Ελλάδα κύλησαν με πιο αργούς ρυθμούς από ότι ελπίζαμε
Κληθείσα να σχολιάζει τις εκτιμήσεις της Bundesbank περί νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, η Α. Μέρκελ απάντησε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα «μίλησε για ενδεχόμενους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος, το οποίο δεν είναι κάτι καινούριο. Μερικά πράγματα στην Ελλάδα κύλησαν με πιο αργούς ρυθμούς από ότι ελπίζαμε, άλλα δεδομένα όμως είναι στην παρούσα φάση αρκετά θετικά».
Όπως σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος γίνεται πάντα η προσπάθεια να δει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια, αλλά «εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα». Η Α. Μέρκελ επανάλαβε στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην είδηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος. «Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια τελική τοποθέτηση».
Η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της πολιτικής της λέγοντας ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στο πεδίο αντιμετώπισης της ευρωκρίσης ήταν ο σωστός. Ναι στην αλληλεγγύη αλλά και εμμονή στις μεταρρυθμίσεις, είναι σύμφωνα με την ίδια ο κατάλληλος συνδυασμός. Υπενθύμισε μάλιστα το παράδειγμα της ίδιας της Γερμανίας που πριν από μερικά χρόνια ήταν «ο ασθενής της Ευρώπης».
Προχωρήσαμε όμως σε μεταρρυθμίσεις και αυτές απέδωσαν, όπως είπε. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι η Γερμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη αλλά η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να έχει και αποτέλεσμα κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Θα εξαντλήσω την επόμενη 4ετία
Διαψεύδοντας εκτιμήσεις ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα παραιτηθεί στο μέσον της επόμενης θητείας της, τόνισε ότι θέλει να εξαντλήσει την επόμενη 4ετία και να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2017.
Επανέλαβε την εκτίμησή της ότι η κυβέρνησή της είναι η πιο πετυχημένη μετά την γερμανική επανένωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα υψηλά ποσοστά απασχόλησης στη Γερμανία, στα υψηλά φορολογικά έσοδα και την ιδιαίτερα χαμηλή ανεργία των νέων ανθρώπων.
Δριμεία κριτική από Στάινμπρουκ
Προηγουμένως η Α. Μέρκελ δέχθηκε για άλλη μια φορά δριμεία κριτική από τον βασικό αντίπαλό της στις εκλογές, υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Μιλώντας στην Passauer Neue Presse ο πρώην υπουργός Οικονομικών της επέρριψε ότι αναβάλει όλα τα δυσάρεστα για τους γερμανούς ψηφοφόρους για μετά τις γερμανικές εκλογές και ότι σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας. Ωστόσο και ο ίδιος τάχθηκε κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Σε άλλη συνέντευξή του σήμερα, αυτή τη φορά στο Bloomberg, ο κ. Στάινμπρουκ επιτέθηκε εκ νέου στην Μέρκελ για την μονομερή πολιτική της λιτότητας, τόνισε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες λόγω του κινδύνου μετάδοσης σε άλλες χώρες ενώ τάχθηκε υπέρ ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την ανάκαμψη της νότιας Ευρώπης.
Facebook Comments