Αδύναμα τα επιχειρήματα των πολεμίων του GRecovery
Ανακοινώθηκε σημαντική βελτίωση και πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης
Ανακοινώθηκε σημαντική βελτίωση και πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης
Είναι σίγουρο ότι μετά από 20 τρίμηνα ύφεσης, είναι δύσκολο να επικρατήσει στην κοινή γνώμη, η άποψη ότι σταδιακά εισερχόμαστε σε φάση εξισορρόπησης της οικονομίας. Αλλά η ελαφρότητα που προσεγγίζεται το θέμα από μερικούς «ειδικούς» είναι παροιμιώδης και αδικεί τους κόπους των Ελλήνων.
Οι βασικοί αρθρογράφοι που χλευάζουν το αποτέλεσμα, τυχαίνει να είναι οι ίδιοι που τα προηγούμενα χρόνια προέτρεπαν στην έξοδο από την ευρωζώνη. Θα παραθέσω τα επιχειρήματα της αμφισβήτησης, δίνοντας ταυτόχρονα και τη δική μου άποψη
1. «Το αποτέλεσμα για το πλεόνασμα αφήνει πολλά στοιχεία απέξω». Φυσικά κι αφήνει στοιχεία απέξω γιατί δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία για νομικά πρόσωπα του δημοσίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νοσοκομείων. Αλλά αυτά, αποτελούν μικρό μέρος σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού και ενδεχομένως να βελτιώνουν την εικόνα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Αυτό έγινε με τα αποτελέσματα του Ιουνίου, όπου το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 1,5 δις και επειδή υπήρξε πλεόνασμα στα στοιχεία που αφήνονται απέξω , το τελικό αποτέλεσμα στη γενική κυβέρνηση έκλεισε με μειωμένο έλλειμμα στα 981 εκατ.
2. «Η ύφεση έχει επιδεινωθεί.» Βεβαίως κι έχει επιδεινωθεί αλλά υπάρχει συνεχής και ταχεία επιβράδυνση της ύφεσης. Πιο συγκεκριμένα, η ύφεση επιβραδύνεται συνεχώς από το 4ο τρίμηνο του 11 (-7,9%). Και οπωσδήποτε, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν ενέργειες μείωσης του χρέους, σύμφωνα με το μνημόνιο. Και η μείωση του χρέους θα ελαφρύνει από βάρη την Ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει το θετικό υπόβαθρο για βιώσιμη ανάπτυξη.
3. «Καθυστερεί το αναπόφευκτο» δηλαδή τη χρεοκοπία. Ο τρίτος και πιο επικίνδυνος λόγος, καταλήγει στην επικίνδυνη προτροπή για χρεοκοπία της Ελλάδας, τώρα που ο προϋπολογισμός παράγει πλεονάσματα (δηλαδή μονομερή καταγγελία του διακρατικού χρέους από την πλευρά της Ελλάδας). Θα έλεγα είναι μια επικίνδυνη και αμετροεπή επιλογή, γιατί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να παράγει πλεονάσματα, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη ροή κεφαλαίων και προϊόντων από/προς τις χώρες της ευρωζώνης. Μια μονομερή καταγγελία, θα μας απέκλειε από το ευρωσύστημα, θα διέκοπτε τη ροή κεφαλαίων του ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και φυσικά θα δημιουργούσε προβλήματα στο εμπόριο/εξαγωγές και τουρισμό. Τέλος αυτή η κίνηση θα μας έθετε ντε φάκτο εκτός ευρωζώνης και θα αύξανε το πολιτικό ρίσκο της χώρας με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και την πολιτική σταθερότητα
Θα συνιστούσα ψυχραιμία, στους διαχρονικούς κερδοσκόπους της χρεοκοπίας της Ελλάδας και της διάλυσης του ευρώ, γιατί τα οικονομικά στοιχεία θα βαίνουν όλο και καλύτερα.
Facebook Comments