Καθημερινά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, όλο και πιο έντονο το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας. Η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας είναι εκτός των άλλων και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αλλά, ταυτόχρονα, η εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, την καθιστά και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα υπάρχει και ευρύτερο γεωπολιτικό διακύβευμα.

Είναι επίσης βέβαιο ότι η πρόσφατη βελτίωση μιας σειράς οικονομικών στοιχείων, δεν έχει διαχυθεί σε μεγάλο τμήμα της Ελληνικής οικονομίας και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει φτωχοποιηθεί. Αυτός ο παράγοντας, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψηαπό το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Την ίδια περίοδο, έχει ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγμάτευση σε σχέση με τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους. Η διευθέτηση αυτή έχει συμφωνηθεί στο τελευταίο μνημόνιο, και απομένει να διευθετηθεί ο τρόπος και το μέγεθος. Σε αυτόν τον οδικό χάρτη, πρέπει να συμφωνήσει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν, ο οδικός χάρτης, δηλαδή ο τρόπος, το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος, πρέπει να συμφωνηθεί και να επικοινωνηθεί αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές. Και να κρατηθεί ως μοναδική προϋπόθεση, η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος,το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα τον ερχόμενο Απρίλιο. Η ανακοίνωση του οδικού χάρτη όμως δεν πρέπει να καθυστερήσει μέχρι τότε.

Η παράταση της διευθέτησης του θέματος, θέτει σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειες και την πρόοδο που έχει γίνει. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να πάει η Ευρώπη σε εκλογές τον ερχόμενο Μάιο με «ανοικτό» το Ελληνικό ζήτημα.
Εκτός της εσωτερικής κατάστασης, πιέζει η ολοένα κι αυξανόμενη ένταση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ενώ η πρόσφατη σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Ευρωπαϊκής οικονομίας βοηθά στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Εκτιμώ ότι θα έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις στο θέμα (και πριν το τέλος του 13). Έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι εκτιμώ ότι έτσι θα γίνει.

Facebook Comments