Διαβεβαιώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει, εάν γίνει κυβέρνηση μετά το 2018, τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ φέρεται να ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ.

Την αποκάλυψη αυτή, που ναι μεν διέψευσαν ανώνυμοι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού, έκανε χθες στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με τη χρονική στιγμή, γιατί ως θέμα το είχε ξαναθέσει στο παρελθόν το ΔΝΤ.

Ο κ. Σαπέν, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε σχέση με τις εργασίες του προχθεσινού Εurogroup, χαρακτήρισε πολύ περίεργη την επιμονή του ΔΝΤ να ζητάει διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα για την περίοδο μετά το 2019. «Φαντάζεστε να ζητούσαν από εμάς τους Γάλλους να δεσμεύσουμε την αντιπολίτευση από τώρα για κάποιο θέμα», διερωτήθηκε. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να έρθει σε επαφή με την αντιπολίτευση για ένα τέτοιο θέμα, θα είναι σαν να παραδέχεται ότι θα χάσει τις εκλογές και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί στην εξουσία», τόνισε.

Ανώνυμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν στο Bloomberg πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές ισχυρίζονταν το αντίθετο, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτή την περίοδο ο διεθνής οργανισμός δεν φαίνεται να το ζητάει επιτακτικά, αλλά το ζήτημα δεν έχει φύγει οριστικά από το «τραπέζι».

Ο κ. Σαπέν άσκησε κριτική στη γενικότερη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση μιλώντας για εμμονές στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό, υπογραμμίζοντας ότι «τα ίδια κάνουν σε όποια χώρα παρέχουν βοήθεια». Κάλεσε το διεθνή οργανισμό να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση πλήττει καίρια την ελληνική οικονομία και ειδικότερα την ανάκαμψη. Προειδοποίησε δε και τους Ευρωπαίους για την καθυστέρηση, λέγοντας ότι στο τέλος θα αποβεί σε βάρος όλων, κυρίως της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, γιατί η επιδείνωση της οικονομίας μπορεί να αυξήσει το κόστος μιας ενδεχόμενης νέας διάσωσης της χώρας.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της διάρκειας επίτευξης ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να ζητούν 10 χρόνια, γιατί καμία χώρα δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Η αναφορά αυτή ήταν μια έμμεση αιχμή στο Βερολίνο το οποίο ζητούσε μια δεκαετία, αλλά στη συνέχεια έκανε πίσω.

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, είπε ότι στις συζητήσεις που έγιναν πριν και στη διάρκεια της συνεδρίασης του προχθεσινού Εurogroup σημειώθηκε πρόοδος υπό την έννοια ότι καθορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα και άλλαξε η μεθοδολογία. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε και θα έχουμε σημαντική πρόοδο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 7 Απριλίου, και στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω την απόλυτη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, μια χώρα που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και επιτυγχάνει αποτελέσματα.

Ο κ. Σαπέν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στο 2015, αν και αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Από τα πυρά του Γάλλου υπουργού δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, εξαιτίας του οποίου, όπως είπε, χάθηκε πολύς χρόνος στο παρελθόν.

Facebook Comments