Το θέμα της ανεξαρτησίας δεν είναι απλό για εκείνους που το επαναφέρουν από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), αφού μια σειρά παράγοντες θέτουν σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη του στόχου τους. Η Νίκολα Στέρτζον, η οποία από τα εφηβικά της χρόνια έχει στρατευτεί στην πιο σκληρή πτέρυγα του SNP, επανέλαβε στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο την απόφασή της να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα το Φθινόπωρο του 2018 ή την Άνοιξη του 2019.

Η πρότασή της αναμένεται να υπερψηφιστεί με την βοήθεια των 6 βουλευτών των Πρασίνων, ωστόσο ο δρόμος για το δημοψήφισμα θα είναι ανηφορικός και δύσβατος, με αβέβαια έκβαση. Οι δημοσκοπήσεις σταθερά φέρουν το 55% των Σκωτσέζων ψηφοφόρων να μην επιθυμούν την διχαστική εμπειρία του 2014.

Όμως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι το 35% των οπαδών του SNP, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα του 2014, σε αυτό του Ιουνίου του 2016 ψήφισαν Brexit, κάτι που δεν υποστήριξε το SNP. Την ίδια ώρα δηλώνουν πως δεν επιθυμούν την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.

Περιορισμοί από το Λονδίνο

Ένα επιβαρυντικό στοιχείο για την Νίκολα Στέρτζον είναι οι πολύ κακές οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησής της. Η οικονομία της Σκωτίας είναι σε δεινή  κατάσταση, τα έσοδα από το πετρέλαιο έπεσαν δραματικά από 4.5 δις το 2014 σε 60 εκατομμύρια λίρες το 2016, το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι στο 10%, τρείς φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού καλύπτει η Κεντρική Κυβέρνηση.

Επιπλέον, υπάρχει το θέμα του νομίσματος ενώ η ένταξη μιας Ανεξάρτητης Σκωτίας στην ΕΕ δεν θα ήταν ουδόλως εγγυημένη. Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της απεφάνθη ότι οι ημερομηνίες που θέτει η Στέρτζον δεν είναι αποδεκτές και πως ένα δημοψήφισμα ενδέχεται να επιτραπεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit. Δίχως την συναίνεση του Λονδίνου κάθε αποσχιστική κίνηση είναι παράνομη.

Facebook Comments