Η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της στην τραγουδίστρια που ανεμένετο να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision, καθώς η συγκεκριμένη καλλιτέχνις έχει επισκεφθεί την προσαρτημένη από τη Ρωσία ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Γιούλια Σαμοΐλοβα αποκλείστηκε λόγω της «παράνομης επίσκεψής της σε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Η 27χρονη Ρωσίδα τραγουδίστρια, η οποία κινείται με αναπηρικό καροτσάκι, επιβεβαίωσε ότι τραγούδησε στην υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία το 2015.

Η Ουκρανία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο, στο Κίεβο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ουκρανική απόφαση «κυνική και απάνθρωπη».

Η SBU έχει δημιουργήσει «μαύρη λίστα» 140 Ρώσων καλλιτεχνών που έχουν επισκεφθεί κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη.

Μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία κατέλαβε στρατιωτικά την αυτόνομη εντός Ουκρανίας χερσόνησο της Κριμαία και σε ελάχιστο χρόνο, με δημοψήφισμα από το οποίο απείχε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και το οποίο δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, την προσάρτησε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Για την πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ, η Κριμαία παραμένει συστατικό κομμάτι του εδάφους της Ουκρανίας.
 

Facebook Comments