Επίσκεψη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα
Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εκφράζει το γερμανικό ΥΠΕΞ μέσω της επίσκεψης του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολ
Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εκφράζει το γερμανικό ΥΠΕΞ μέσω της επίσκεψης του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολ
Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εκφράζει το γερμανικό ΥΠΕΞ μέσω της επίσκεψης του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να στηρίζει τον Γ. Ντάισελμπλουμ.
Εμφανείς ήταν στο σημερινό κυβερνητικό μπριφινγκ στο Βερολίνο οι διαφορές που επικρατούν ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξήρε τη σημασία της Ελλάδας ως «σημαντικού» μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να καταδικάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ για τις χώρες ευρωπαϊκού Νότου.
Έκφραση αλληλεγγύης
Ανακοινώνοντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, την επίσκεψη του γερμανού ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σήμερα και αύριο στην Αθήνα, τόνισε πως το γεγονός ότι πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι στην αρχή της θητείας του συνιστά ένα «θετικό μήνυμα» για τις διμερείς σχέσεις. Η επίσκεψη εκφράζει τόσο «τη δική του όσο και τη γερμανική αλληλεγγύη στους Έλληνες» που ζουν «από πολλές απόψεις όντως σε δύσκολες συνθήκες». «Σταθερή πρόθεση» της Γερμανίας είναι η «εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων με την Ελλαδα», επισήμανε ο κ. Σέφερ υποδεικνύοντας την ατζέντα συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ.
Το γεγονός ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης είναι ένδειξη της πεποίθησης του κ. Γκάμπριελ «για το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα ως το λίκνο της δημοκρατίας αλλά και τη σημασία της στο μέλλον για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Σέφερ, «η Ελλάδα είναι ένα αναντικατάστατο, σημαντικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.»
Σήμερα το βράδυ ο κ. Γκάμπριελ θα έχει δέιπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ο γερμανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί επίσης την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα στεγάσει την έκθεση DOCUMENTA που θα ξεκινήσει στην Αθήνα και θα συνεχιστεί στο γερμανικό Κάσελ.
Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ το υπουργείο Οικονομικών ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που επλήγησαν από την κρίση «δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και να ζητούν βοήθεια από τις χώρες του Βορρά». Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερικέ φον Τίζενχαουζεν, δεν πρόκειται να δώσει «βαθμούς για το ύφος» των δηλώσεων του κ. Ντάισελμπλουμ. Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «εκτιμά ιδιαίτερα την προσφορά του κ. Ντάισελπλουμ ως προέδρου του Eurogroup». Για όσο διάστημα θα κυβερνά ο σημερινός συνασπισμός στην Ολλανδία ο κ. Νταίσελμπλουμ θα παραμένει στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.
Στο ίδιο μπρίφινγκ το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να δώσει έκταση στις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες για την πιθανότητα να βρεθεί μία νομοθετική διατύπωση, ώστε οι όποιες αποφάσεις στις οποίες καταλήξουν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί να ισχύουν ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα. Όπως διευκρίνισε η Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, ο κ. Σόιμπλε απλά αναφέρθηκε σε σκέψεις του ΔΝΤ και ότι δεν πρόκειται για δική του πρόταση.
Ελληνικές ενστάσεις για τη Διακήρυξη της Ρώμης
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε για τις ενστάσεις που διατυπώνει η Ελλάδα αναφορικά με τη Διακήρυξη της Ρώμης και κατά πόσο αυτές αποσκοπούν σε ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Δεν μπορεί να απαντήσει για «προθέσεις» της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι «δεν θα έπρεπε να συγχέονται ζητήματα του ελληνικού προγράμματος με τους επικείμενους εορτασμούς στη Ρώμη και για την προγραμματισμένη κοινή Διακήρυξη των κρατών μελών της ΕΕ». Πάντως η ελληνική πλευρά συζητά το «ακόμη ανοιχτό θέμα» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η γερμανική κυβέρνηση είναι πάντως «αισιόδοξη» ότι την Παρασκευή θα παρουσιαστεί στη Ρώμη το κείμενο της Διακήρυξης.
Facebook Comments